Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Băuturile energizante afectează creierul

Postat la: 26.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tinerii care consumă în mod regulat băuturi cu un continut mare de cofeină sunt supusi la riscuri care probabil credeai că sunt doar zvonuri. Potrivit Yahoo! Health, traumele cerebrale apar din mai multe motive.

Principalul ar fi sporturile agresive, după cum o indică si statisticile. Între 2001 si 2009, numărul traumelor generate de sporturi a depăsit un procent de 57% printre copiii de 19 ani si mai tineri. Totusi, se pare că si obiceiurile alimentare au o influentă foarte mare.

Gabriela Ilie, autoarea unui nou studiu publicat de Universitatea din Toronto, a demonstrat că băuturile energizante au o influentă mai nefastă decât se credea. Împreună cu o echipă de cercetători, a analizat mai mult de 10.000 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 20 de ani, axându-se în special pe consumul de alcool si astfel de băuturi.

Desigur, cofeina nu e suficientă pentru a provoca traume cerebrale. În schimb, datele indică faptul că cei care consumă astfel de băuturi cu regularitate sunt supuși la riscuri mai mari. De două ori mai mari decât cei care nu le consumă, mai exact. O băutură energizantă conține aceeași cantitate de cofeină pe care o conțin două cești de espresso, pe lângă taurină și guarană.

Fluxul prea mare de energie te predispune la mai multe accidente, făcând concentrarea mai dificilă. Din păcate, sportul si energizantele par a merge mână în mână. Deseori, aceste produse sunt prezentate drept băuturi special concepute pentru sportivi, iar reclamele creează o asociere între consumul lor si cresterea fortei musculare si andurantei. Evident, nu există nicio dovadă stiintifică a faptului că ar avea vreo influentă în acest sens.

Oricum, pericolul cel mai mare apare atunci când amesteci un energizant cu alcool. „Esti beat si foarte treaz în acelasi timp", a explicat Gabriela Ilie. „Prin urmare, esti mai dispus să faci lucruri irationale". Nu e de neglijat nici faptul că, în 2014, un studiu al Journal of Pediatrics a arătat că dacă amesteci două băuturi, există o sansă foarte mare să consumi mult mai mult alcool în continuare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE