Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Bombă în turism: Încă trei tour operatori în pragul insolvenței

Postat la: 07.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sezonul turistic estival este pe sfarsit, iar cel viitor va porni la drum in cateva zile, insa piata turistica romaneasca sta pe un butoi cu pulbere. Tepele date in aceasta vara turistilor, hotelierilor si transportatorilor de catre cele doua mari agentii de turism- Genius Travel si Mareea Comtur, au generat o stare de tensiune fara precedent intre hotelieri si agentiile de turism.

Pentru prima data dupa 1989, hotelierii de pe Litoral- membrii ai Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), au inteles ca daca nu vor schimba regulile de contractare vor continua sa fie teputi de catre anumite agentii de turism. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, la ora actuala pe piata romaneasca mai sunt trei tour operatori mari aflati la un pas de insolventa, adica calca serios pe urmele agentiilor Genius si Mareea.

Două indicii semnificative

ZIUAnews nu va face public, deocamdata, numele celor trei sau chiar patru tour operatori mari aflati in pragul insolventei. Dar, in schimb, va prezenta cateva indicii serioase sau daca vreti doua ghicitori despre doi tour operatori mari care sunt pe traseul urmat de Genius si Mareea. Primul indiciu: Care este agentia de turism ce are rating financiar scazut, mai mic de circa 4,5 din 10, are rata insolventei mai mare de aproximativ 65%, gradul total de indatorare de circa 80% si gradul de acoperire a datoriilor cu minus (peste minus 6%)? Al doilea indiciu sau a doua ghicitoare: Ce tour operator foarte mare are la ora actuala pe rolul instantelor peste 100 de procese si datorii de peste 10 milioane de euro?

Hotelierii de pe Litoral au declanșat revoluția contractărilor

Ca sa-si protejeze afacerile de tepele unor agentii de turism, hotelierii de pe Litoral, membrii ai FPTR, au schimbat regulile jocului la contractarea spatiilor de cazare pentru sezonul viitor. Astfel, la Bursa de Turism din aceasta luna, hotelierii vor solicita de la tour-operatori, scrisoare de intentie in vederea contractarii spatiilor de cazare, din care sa rezulte bonitatea si asigurarea ca serviciile vor fi achitate, integral, pana la data inceperii sejururilor sau garantate de catre banci.

Totodata, hotelierii de pe Litoral au contactat conducerea Booking, solicitand introducerea pe site a produsului „Inscrieri Timpurii" / sejur si tip de cazare, cu plata anticipata si comision 15%. Mai mult, hotelierii de la malul marii vor prezenta catre FPTR, in cel doua saptamani, lista cu debitele scadente restante inregistrate de agentiile de turism pentru a fi analizat riscul de intrare in insolventa si pentru alti tour-operatori.

De asemenea, hotelierii membrii FPTR a anuntat ca se vor putea incheia contracte ferme cu sutele de agentii de turism, actualmente revanzatoare, care doresc sa obtina integral comisionul negociat in cadrul contractului de prestari servicii. Mai exista si alta propunere a FPTR si anume organizarea de licitatii pentru adjudecarea spatiilor de cazare care urmeaza a fi oferite agentiilor de turism.

Agențiile serioase „își vor asuma efectuarea plăților, integral și la termen"

La ora actuala, mari tour operatori de pe piata romaneasca, cu bonitate indiscutabila, au lansat deja primele cereri de oferte catre hotelierii de pe Litoral. Aceste cereri de oferta respecta in mare recomandarile FPTR, in special aceea ca „isi asuma efectuarea platilor, integral si la termen, conform conditiilor stabilite in contract in conditiile legii" iar „la data semnarii contractului nu vor exista debite scadente restante". Totodata, in cererile de oferta se mentioneaza ca „platile pentru inscrieri timpurii vor fi achitate integral" si „de asemenea, se pot acorda si avansuri in functie de evolutia vanzarilor".

Pentru evitarea unor tepe gen Mareea sau Genius, dar si din respect pentru turisti, FPTR a anuntat ca pe viitor „se va tine cont de optiunea tour-operatorului de a opta pentru „contul fiduciar" si/sau scrisoare de garantie bancara". Mai mult, conducerea FPTR a precizat pentru ZIUAnews ca va afisa pe site-ul federatiei lista agentiilor de turism recomandate de FPTR si in acelasi timp „va recomanda hotelierilor sa afiseze pe site-urile proprii, lista agentiilor de turism garantate cu care au incheiat contracte de prestari servicii si a caror bonitate a fost verificata".

Țepele turistice încurajate de jocul duplicitar a lui Costin Borc și Ancăi Nedea

Poate aceste masuri de prevenire a tepelor financiare ce urmeaza sa fie puse in practica de hotelierii de pe Litoral vor fi implementate si de detinatorii structurilor de cazare din zona montana si balneara? Insa, un lucru este cert: Nu ar fi exista pe piata turistica romaneasca tepe gen Mareea ori Genius daca Ministerul Economiei condus de catre Costin Borc si Autoritatea Nationala pentru Turism pastorita de catre Anca Nedea Pavel ar fi legiferat introducerea obligatorie a contului fiduciar sau a scrisorii de garantie bancara. Dar, atat Borc, dar mai ales Anca Nedea, au preferat sa faca jocurile unor tepari grupati in jurul bordului ANAT, decat sa protejeze turistii, agentiile de turism serioase, hotelierii si transportatorii care isi desfasoara activitate transparet si legal.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE