Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Centrale termice mai vechi de 10 ani trebuiesc schimbate obligatoriu din toamnă

Postat la: 22.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit unei directive a Uniunii Europene, care va intra în vigoare pe 25 septembrie, în România va fi permisă comercializarea numai a centralelor termice cu condensare.

„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează", a declarat recent vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), Ionuţ Nejloveanu, la România TV.

Noile centrale de apartament, cu condensare, costă între 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei. În ţările dezvoltate ale UE, poluarea a devenit unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda publică. De exemplu, potrivit unui raport intitulat „Poluarea aerului: costul inacţiunii", publicat de Le Figaro, acest fenomen generează costuri uriaşe în Franţa, evaluate la 100 de miliarde de euro anual. Este vorba de cheltuieli cu sănătatea, absenţa de la locul de muncă sau impactul asupra agriculturii. Din acest motiv, senatorii francezi propun creşterea accizelor la carburanţi şi taxarea emisiilor de gaze poluante, inclusiv cele produse de centralele termice.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE