Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cine este, pe bune, Mos Crăciun

Postat la: 25.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Una dintre legendele care explică apariţia lui Moş Crăciun spune că blajinul bătrânel era, la început, un bărbat foarte hain şi răzbunător. S-a răzbunat pe soţia lui, Crăciuniţa.

În noaptea în care Fecioara Maria a intrat în travaliu, a bătut la prima uşă ce i-a ieşit în cale, pentru a cere ajutor. I-a răspuns Crăciuniţa, soţia lui Moş Crăciun, care, ştiind de frica lui, a cazat-o în grajd şi a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. Când a aflat ce s-a întâmplat fără ştirea lui, Moş Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuniţa şi i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă. Însă, Maica Domnului i le lipeşte la loc, chiar în faţa lui Crăciun, care află, cu această ocazie, cine este Fecioara Maria.

De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug in curtea casei sale si incinge o hora cu toate slugile. După joc, Crăciun, care era cioban la bază, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, cas, urda si smântână. De aici transfigurarea lui Mos Craciun într-un sfant, care aduce în ajunul nasterii lui Iisus daruri copiilor.

Prima imagine cu Moş Crăciun, aşa cum este cunoscut în întreaga lume, apare în anul 1860, în ziarul Harper's Illustrated Weekly. Santa Claus apărea atunci în paginile cotidianului american îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. De atunci, timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.

Nast este şi cel care a stabilit în 1885 că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. De precizat că aceasta este propria viziune a caricaturistului şi că ea nu avea, de fapt, niciun fundament în legendele despre Moş Crăciunului. Popularitatea lui Moş Crăciun a crescut şi mai mult în anii '20, când a început să apară în reclame.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE