Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












CNA amână cazul victimei violului din Vaslui, sperând că va primi o sesizare de la familia acesteia

Postat la: 23.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, joi, emisiunea "La Măruţă", de la Pro TV, în care a fost dezvăluită identitatea victimei violului din Vaslui, CNA hotărând să amâne discutarea subiectului, în speranţa că familia tinerei va face o sesizare scrisă în acest caz. CNA a analizat acest caz în şedinţa de joi, timp de două ore, fără a lua în cele din urmă nicio decizie.

În legătură cu acest caz s-a autosesizat membrul CNA Monica Gubernat (incercuita in foto), iar Consiliul a primit 14 sesizări, dintre care niciuna nu este din partea victimei, a familiei acesteia şi a avocatei sale. Motivul neajungerii la o înţelegere în sensul tranşării cazului este acela că, în timpul şedinţei, membrul CNA Valentin Jucan a propus să o sune pe mama victimei pentru ca aceasta să îşi poată prezenta punctul de vedere.

Femeia a spus în timpul intervenţiei telefonice - care a putut fi ascultată atât de membrii CNA prezenţi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), cât şi de reprezentanţii Pro TV (între care nu s-a aflat şi Cătălin Măruţă) şi de reprezentanţii presei aflaţi în sala de şedinţe a Consiliului - că ea şi fiica sa şi-au dat acordul pentru prezentarea identităţii lor în emisiunea "La Măruţă", însă după difuzarea în direct a acesteia.

Doar şase membri ai CNA (Gabrea, Jucan, Gubernat, Herjeu, Rusu, Popescu) au fost de acord să fie sunată mama victimei, în timp ce Georgescu, Tufeanu şi Cristea au votat "împotriva" acestui demers, invocând faptul că nu este prevăzută în legislaţie o astfel de modalitate de audiere. De cealaltă parte, Valentin Jucan, cel care a sunat-o pe mama victimei, şi-a justificat demersul prin faptul că femeia respectivă este din Vaslui şi nu poate ajunge cu uşurinţă la Bucureşti. El a mai spus că punctul de vedere al mamei victimei este important pentru a putea fi luată o decizie în acest caz.

De asemenea, Jucan a făcut acest demers în contextul în care reprezentanţii Pro TV prezenţi la şedinţa de joi au spus că au acorduri scrise de la tânără şi de la mama ei pentru a fi filmate şi pentru a fi difuzate imaginile cu acestea. Respectivele acorduri au şi fost puse la dispoziţia membrilor CNA în timpul şedinţei de joi, aceştia constatând că cele două femei nu au fost plătite pentru apariţia în emisiunea "La Măruţă".

"Eu conduc şedinţa şi sunt de acord să fie sunată (mama victimei, n.r.). Nu e un caz simplu, e complicat, special. Nu cred că invocarea unui acord scris este suficientă în acest caz", a spus Dorina Rusu, preşedintele şedinţei de joi a CNA. În schimb, membrul CNA Gabriel Tufeanu s-a arătat nemulţumit de faptul că, în timpul discuţiei cu mama victimei, Valentin Jucan i-a spus acesteia să trimită şi o sesizare scrisă la CNA, astfel încât Consiliul să poată ţine cont oficial de punctul de vedere al acesteia.

"E un caz extrem de tragic. Doamna (mama victimei, n.r.) aştepta telefonul. E un subiect viciat. Dacă avea o problemă doamna sau domnişoara (victima, n.r.), trebuia să trimită o sesizare. Consiliul să-i sugereze să facă o sesizare... Eu mă dezic 100% de lucrul acesta. Noi trebuie să răspundem la sesizări, avem posibilitatea să ne autosesizăm, dar nu putem să sunăm pe cineva să sugerăm să facă o sesizare", a spus Tufeanu. El a mai spus că faptul că mama victimei spune că a semnat acordul ulterior difuzării emisiunii este în avantajul Pro TV. "Pentru că au avut posibilitatea de a şti ce s-a difuzat", a mai spus Tufeanu.

Valentin Jucan a spus, însă, că acesta este "un afront" la adresa sa. "Încercaţi să nu mai sugeraţi că m-am înţeles cu persoana (mama victimei, n.r.) sau că nu era ea la telefon (...) Această situaţie telefonică e una excepţională. N-am fi avut cum altfel să avem şi punctul de vedere al celeilalte persoane", a mai spus Valentin Jucan. Ulterior, Jucan a părăsit şedinţa, precizând că trebuie să ajungă la aeroport (acesta se află în concediu de odihnă, însă a venit special la şedinţa de joi).

La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a spus că mama victimei a contestat modalitatea de realizare a interviului difuzat în emisiunea "La Măruţă". "Li s-a promis că nu li se va da identitatea", a spus Monica Gubernat, precizând că Pro TV nu avea voie să prezinte identitatea celor două femei fără a avea acordul acestora înainte de difuzarea emisiunii. "Pentru a difuza imagini cu persoane traumatizate aveţi nevoie de acordul lor, acordul lor a fost obţinut în acest caz după", a mai spus Gubernat.

În schimb, reprezentanţii Pro TV au spus în şedinţa de joi că legislaţia audiovizualului nu precizează când trebuie obţinut acordul, fiind necesară doar existenţa acestuia. Aceştia au mai spus că victima a dorit să intervină în direct în emisiunea "La Măruţă", iar interviul cu aceasta şi cu mama sa a fost făcut din casa celor două femei. Potrivit reprezentanţilor Pro TV, echipa televiziunii a stat peste cinci ore în casa celor două femei, cu acordul acestora. De asemenea, tânăra agresată şi mama acesteia au ştiut şi şi-au dat acordul scris să le fie prezentate identităţile şi imaginile, au mai spus reprezentanţii televiziunii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE