Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cocoș, Niro și Sandu își recunosc șpăgile în Dosarul Microsoft. Pinalti, ba!

Postat la: 12.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro, și-a recunoscut implicarea în dosarul Microsoft și ajutorul acordat lui Dorin Cocoș și Dinu Pescariu, pentru intermedierea și încheierea contractelor cu statul român. Niro le-a spus judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (CCJ) că a intermediat încheierea afacerii cu Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier Adrian Năstase.

Dorin Cocoș a admis că a apelat la Gheorghe Ștefan (Pinalti), care era prieten cu Gabriel Sandu, ministrul Comunicațiilor, astfel încît acesta din urmă să fie de acord să încheie contractele pentru licențele Microsoft. Cocoș admite că profitul său de pe urma afacerii a fost de 1,2 milioane de euro. "La final, Claudiu Florică și Dinu Pescariu m-au întrebat dacă sunt de acord ca din comisioanele noastre să plătim câte un milion de euro pentru Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, care lucrau la Unicredit, bancă ce a finanțat proiectul, că Guvernul nu avea bani. Am fost de acord, ce să fac?!", le-a mai spus Cocoș judecătorilor ICCJ.

Șerban Tănăsescu este fiul lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor și vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții. Răsvan Radu este președinte al Unicredit. Contractul dintre companiile lui Claudiu Florică, care furniza licențele și Ministerul Comunicațiilor, care le cumpăra, a fost cesionat către Unicredit Tiriac Bank în septembrie 2009.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu declară în fața judecătorilor ICCJ că nu și-ar fi însușit bani de pe urma contractelor Microsoft și că i-ar fi virat pe toți la partid, drept contribuție pentru campaniile electorale. Sandu declară că ar fi încheiat contractele la presiunile lui Gheorghe Ștefan și Dorin Cocoș, care i-ar fi reproșat că nu își plătește contribuțiile și nu ajută partidul care l-a numit ministru. Sandu conchide că perioada cât a fost ministru a fost cea mai proastă din viața sa.

Dosarul Microsoft a intrat în linie dreaptă la ICCJ, cei patru inculpați susținând declarații în fața magistraților. Niro, Sandu, Cocoș și-au menținut, astfel, declarațiile prezentate la DNA, când dosarul era în fază de cercetare. Singurul dintre inculpați care nu cere să i se aplice procedura judecării simplificate pentru o pedeapsă mai mică, prin metoda recunoașterii faptelor, este Gheorghe Ștefan, zis Pinalti.

Potrivit Rechizitoriului de trimitere în judecată, "în perioada 2004 - 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) 7,65 milioane de dolari în 2004 și, respectiv, 2,7 milioane de euro în 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora - Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în 2004, Cocoș Dorin - persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft".

Conform documentului, sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparține lui Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group., sumele de bani au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele acestuia, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real.

Ecaterina Andronescu și Alexandru Athanasiu riscă un nou dosar penalCITEȘTE ȘI Ecaterina Andronescu și Alexandru Athanasiu riscă un nou dosar penal

În 2009, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, Dorin Cocoș a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare 9 milioane de euro pentru el, 3,99 milioane de euro pentru Gheorghe Ștefan și 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu, atunci ministru. El a arătat atunci că are influență și asupra Elenei Udrea, la acel moment soția lui și ministru. El a primit bani în monedă americană, respectiv 9 milioane de dolari.

În 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare 2,19 milioane de euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, precum și pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari. Suma a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei Essim Partners pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.

În același an, perioadă în care exercita funcția de primar la Piatra Neamț și de vicepreședinte al PDL, Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare 3,99 milioane de euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din 2009. Dosarul a fost înaintat instanței de judecată în primăvara acestui an.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE