Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Compania care stia de incalzirea globala inca din 1981, dar a platit oameni sa o ascunda

Postat la: 11.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, stia despre schimbarile climatice inca din 1981, cu sapte ani inainte ca problema incalzirii globale sa devina publica.

Faptul ca firma americana a tainuit informatia reiese dintr-un e-mail trimis de unul dintre oamenii de stiinta ai companiei catre o universitate din SUA. In loc sa iasa la lumina, gigantul petrolier a platit cu zeci de milioane de dolari, in urmatorii 27 de ani, oameni care sa nege ca ar exista fenomenul de incalzire globala, scrie The Guardian.

E-mailul primit de la cercetator contine dovezi ca gigantul petrolier era constient de legatura dintre combustibilii fosili si schimbarile climatice si ca reglementarile privind reducerea emisiilor de carbon i-ar putea strica afacerile. Exxon a folosit aceste informatii pentru a lua o decizie in legatura cu un camp petrolier enorm din sud-estul Asiei. Compania americana intentiona sa investeasca in proiectul Natuna, in largul coastei Indoneziei, insa acest lucru nu s-a mai intamplat in acel moment.

Natuna ar fi fost cea mai mare sursa de poluare cu efecte negative in schimbarea climatica de la acea vreme si poate si astazi. "Exxon a fost pentru prima data interesata de schimbarile climatice in 1981, pentru ca intentiona sa investeasca in campul petrolier Natuna, in largul coastei Indoneziei. Aici exista resurse uriase de gaz natural, insa zacamantul e constituit in proportie de 70% din dioxid de carbon (principala cauza a incalzirii globale - n.red.) ", a scris in e-mail Lenny Bernstein, fost cercetator al Exxon, care lucreaza in acest sector de 30 de ani.

Documentul a fost trimis directorului Institutului de Etica Aplicata si Profesionala din cadrul Universitatii Ohio, Alyssa Bernstein (coincidenta de nume), care a cerut idei pe care sa le prezinte studentilor. Totusi, Exxon a preferat sa ascunda informatia si a refuzat sa recunoasca pericolele incalzirii globale. Mai mult, a finantat o campanie de negare a acestui fenomen. In urmatorii 27 de ani, Exxon a dat peste 30 de milioane de dolari thinktank-uri si cercetatori care au negat public ca schimbarile climatice chiar se intampla. Reprezentantii Exxon au declarat, miercuri, ca gigantul petrolier recunoaste astazi riscurile incalzirii globale si nu mai finanteaza grupuri pentru negarea fenomenului.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE