Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Coreea de Nord a derulat cel mai puternic test nuclear de pana acum. "Nu este o zi fericita"

Postat la: 09.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Phenianul a realizat al cincilea si cel mai mare test nuclear de pana acum. Declaratia a fost facuta dupa ce institutul american de geologie a anuntat ca a detectat un seism cu magnitudinea 5,3, in apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri. Prima confirmare a venit de la guvernul sud-coreean, iar apoi, vestea a fost anuntata chiar de Phenian.

Coreea de Nord a efectuat vineri un al cincilea test nuclear "reusit", a transmis televiziunea oficiala nord-coreeana, dupa anuntarea de catre Seul a celui mai puternic test realizat vreodata de catre Phenian, relateaza AFP. "Oamenii nostri de stiinta in domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleara a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul tarii", a anuntat o prezentatoare. "Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor nostri de stiinta in domeniul nuclear pentru ca au efectuat un test de explozie reusit al unei ogive nucleare", a adaugat ea.

Cutremurul detectat in Coreea de Nord este o "posibila explozie", care a avut loc vineri in jurul orei 00:30 GMT, "in locul in care Coreea de Nord a declansat in trecut explozii nucleare", a transmis Institutul American de Geologie. Deflagratia a avut loc la suprafata, nu la adancime, au mai transmis ei. O sursa guvernamentala de la Seul a declarat ca "este foarte probabil sa fie vorba despre un test nuclear, tinand cont de localizarea si de magnitudinea cutremurului". Armata sud-coreeana a anuntat ca analizeaza natura seismului.

Un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru Reuters ca explozia a fost un test nuclear, al cincilea incepand din ianuarie, cu o putere de 20 pana la 30 de kilotone - cel mai puternic test nuclear efectuat pana in prezent de catre regimul nord-coreean. "Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de pana in prezent. Nu este o zi fericita. Ceea ce este important este ca regimul nord-coreean a adunat experienta in testele nucleare dupa cinci asemenea incidente", a precizat analistul. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus ca un asemenea test nuclear nu poate sa fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Doua avioane militare japoneze au fost trimise pentru a inregistra nivelul radiatiilor din apropierea tarmurilor nord-coreene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE