Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum a fost numit Dan Plaveti la sefia Tarom

Postat la: 05.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe data de 4 august 2016, Consiliul de Administrație al Tarom condus de catre Radu Florescu a decis ca Dan Plaveti să preia temporar atribuțiile de director general al companiei. Tot atunci, bordul administrativ al companiei a decis ca Gabriel Stoe să revină ca director financiar al Tarom.

Numai ca, potrivit OUG nr.109/2011- privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice,aceste numiri girate de catre presedinte CA al Tarom, Radu Florescu, sunt ilegale, si garantate de conducerea Ministerului Transporturilor, in frunte cu ministrul Sorin Buse.

Ilegalități în serie girate de Radu Florescu pentru instalarea lui Dan Plaveti

„Selecția unui director general al Tarom, în conformitate cu prevederile Legii 111/2016, este un proces estimat să mai dureze 4-6 luni. Între timp, Consiliul de Administrație dorește să lucreze în continuare în strânsă legătură cu echipa executivă și a decis ca Dan Plaveti să preia temporar atribuțiile de Director General, începând din 5 august 2016 și până la încheierea procesului de selecție. Dan Plaveti este membru în Consiliul de Administrație al Tarom. Are experiență managerială în companii private și de stat și cunoștințe solide în domeniul aviației, fiind absolvent al Facultății de Aeronave", se precizeaza in comunicatul Tarom de la aceea data.

Insa, presedintele CA al Tarom, Radu Florescu, uita ca echipa administrativa pe care o conduce si din care a facut parte si fostul director general Christian Heinzmann, are un contract de mandat incheiat in 2013 in baza OUG nr.109/2011, si care expira la finele acestui an. Ori pana acum, bordul Tarom n-a facut public daca indicatorii de performanata mentionati in contractul de mandat au fost sau nu indepliniti, desi in articolulul 17 al OUG nr. 109/2011 se precizeaza clar: „Evaluarea activităţii administratorilor de către autoritatea tutelară se face anual şi vizează execuţia contractului de mandat şi a planului de administrare".

Totodata, in articolul 5 al OUG nr.109/2011 se mentioneaza „Desemnarea membrilor consiliului de administraţie, inclusiv a reprezentanţilor autorităţii publice tutelare şi ai Ministerului Finanţelor Publice, va fi făcută în baza unei evaluări/selecţii prealabile efectuate de o comisie organizată la nivelul autorităţii publice tutelare şi al Ministerului Finanţelor Publice, formată din specialişti în recrutarea resurselor umane. Autoritatea publică tutelară poate decide ca această comisie de selecţie să fie asistată sau ca selecţia să fie efectuată de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate în condiţiile legii".

Ca atare, Radu Florescu si membrii CA nu puteau sa numeasca un nou director, chiar si interimar, in baza Legii nrr.111/2016, intrucat Tarom-ul are conducere impusa prin OUG nr.109/2011. Practic, trebuia sa se faca public modul prin care se face selectia noului director general. Mai mult, conform OUG 109/2011, Dan Plaveti nu poate ocupa postul de director general al Tarom pentru simplul fapt ca la articolul 18 al OUG nr.109/2011 se stipuleaza „Consiliul de administraţie sau, după caz, expertul independent stabileşte criteriile de selecţie, care includ, cel puţin, dar fără a se limita la aceasta, o experienţă relevantă în activitatea de conducere a unor întreprinderi publice ori a unor societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv a unor societăţi comerciale din sectorul privat".

Or, potrivit CV-ului depus pe site-ul companiei Dan Plaveti nu indeplineste nici macar niciunul dintre criteriile minimale, intrucat singura activitate cu care se legitimeaza este aceea de dealer auto. In plus, pana sa ajunga la conducerea Tarom, el a fost doar administrator la o firma auto si membru CA in doua societati de stat de sub tutela Ministerului Transporturilor.

Șmecheria ieftină de salvare pentru Gabriel Stoe

Prin comunicatul din 4 august 2016, CA de la Tarom condus de Radu Florescu mai comite inca o ilegalitate. "Consiliul de Administrație apreciază activitatea și îi mulțumește lui Gabriel Stoe pentru eforturile de a redresa compania și de a consolida echipa executivă" si totodata „Consiliul de Administrație a decis ca Gabriel Stoe să își reia rolul de director financiar în cadrul Tarom, pentru a continua ameliorarea rezultatelor financiare și atingerea obiectivelor stabilite pentru 2016", se subliniaza in comunicatul Tarom.

In comunicatul Tarom se mai sustine ca „Gabriel Stoe a fost numit Director Financiar al Tarom în 2015, în urma unei selecții efectuate conform OUG 109 / 2011, iar din martie 2016, a preluat interimar și atribuțiile funcției de director general". Numai ca Radu Florescu si memebrii CA au uitat cam repede ca Gabriel Stoe a ajuns director la Tarom din postura de membru AGA, printr-un concurs de imprejurari ilegale, aspect confirmat si de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor.

Mai mult, fostul director economic al Tarom, Eduard Rosianu, dat afara ilegal de catre fostul manager Christian Heinzmann, a castigat procesul si trebuie reincadrat pe functie. Insa, Dan Plaveti si Radu Florescu au pregatit o smecherie prin care sa-l mentina pe postul de director financiar pe Gabriel Stoe: vor sa creeze un post de director de restructurare pentru Rosianu, ca Stoe sa ramana director financiar, desi acesta nu indeplineste conditiile de pretire profesionala aferente acestui post.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE