Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Descoperire de senzatie. Cum poate ZAHARUL sa faca avioanele de lupta INVIZIBILE

Postat la: 08.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Oamenii de stiinta au dezvoltat un strat anti-reflexie usor care ar putea face avioanele de vanatoare invizibile pe radar. Secretul consta intr-un val de particule sferice de zahar carbonizat, goale in interior, strat ce face aparatele de zbor nedetectabile. La lumina, aeronavele ar parea o masa neagra fara forma, iar in spectrul microundelor ar fi complet invizibile.

Procesul prin care se poate obtine acest strat anti-reflexie a fost pus la punct de expertii de la Institutul de Cercetare pentru Probleme Nucleare din cadrul Universitatii de stat din Belarus. Savantii au acoperit perle din biopolimer cu zaharoza, o forma comuna de zahar, usor de obtinut din surse naturale. Perlele astfel tratate au fost apoi arse printr-un proces special in care plasticul a devenit gaz, iar zaharul s-a carbonizat. Au rezultat astfel sfere de carbon goale in interior care apoi au primit un al doilea tratament de piroliza la 900 grade Celsius si au fost trecute printr-un flux de azot pentru cristalizare.

Sferele de carbon goale, ambalate in strat hexagonal, au facut ca materialul obtinut sa asigure aproape perfect absorbtia microundelor, acesta fiind primul material antireflectant cu un asemenea rezultat. "Monostratul format de sfere cu raza de 6 mm si o grosime de aproximativ cinci microni permit cel mai mare coeficient de absorbtie cu microunde, de peste 95% la 30 GHz", a explicat Dzmitry Bychanok, autorul principal al studiului publicat in revista Applied Physics Letters.

Acoperirea pe baza de zahar si derivate ale acestuia se face pentru a absorbi radiatii in banda Ka, cu lungimi de la aproximativ 7,5 la 10 mm. Efectul dorit tine de dimensiunea granulelor din biopolimer care formeaza golurile sferice. Aceste goluri la aproximativ 6 mm sunt putin mai mici decat lungimea de unda a microundelor care face obiectele invizibile pe radar, iar grosimea peretilor de carbon care inconjoara aceste goluri este foarte importanta.

Aranjamentul hexagonal al sferelor este de asemenea esential, deoarece imita asa numitele lentile "ochi de molie", cunoscut fiind faptul ca acestea sunt extrem de bune pentru absorbtia luminii, dar nu obstructioneaza vizibilitatea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE