Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Oprea a înfiinţat Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii

Postat la: 12.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit unei ordonanțe aprobate recent de Guvern, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră se înființează Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), entitate care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni referitoare la pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României.

Noua ordonanta emisa de premierul interimar Gabriel Oprea vizeaza utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale.

Astfel, sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale, în scopul contracarării acestora. Costul total al înființării UNIP este de 151.506,99 de euro, cofinanțarea din partea Comisiei Europene având o valoare de 88,49%. În 2012, Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care ulterior vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.

În aceste condiții, la nivel european, există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și țări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații. Ordonanța aprobată are la bază principiile stabilite prin Legea nr. 677/ 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, stabilind măsurile de protecție necesare, cum sunt perioada de păstrare a datelor, exercitarea drepturilor de către persoanele vizate și răspunderea pentru prejudicii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE