Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Guvernul a desființat DIPI și a înființat DGPI

Postat la: 04.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernul a decis miercuri desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi înfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, noua structură urmând să fie pusă sub control parlamentar. Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a afirmat că înfiinţarea DGPI a reprezentat o prioritate care ''venea din realităţile apărute de-a cursul timpului, mai ales în acest an, în ceea ce priveşte funcţionarea acestei structuri''.

El a mai spus că ordonanţa adoptată clarifică competenţele acestei structuri. Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) se va înfiinţa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister. DGPI va desfăşura activităţi informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenţă al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Odată cu crearea acestei structuri se va desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

''Actul normativ adoptat de Guvern stabileşte modul de organizare şi funcţionare al DGPI la nivel de direcţie generală. DGPI se va integra în arhitectura sistemului naţional de securitate şi va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliţia Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul naţional de apărare şi din Comunitatea Naţională de Informaţii'', se arată într-un comunicat de presă.

Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialişti în domeniu- cadre militare în activitate- fapt ce va garanta desfăşurarea activităţii structurii în condiţii de imparţialitate şi echidistanţă. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, cu avizul CSAT.

DGPI va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională a MAI. Va desfăşura activităţi de culegere a informaţiilor în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, a vulnerabilităţilor şi a riscurilor la corupţie. Va asigura, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. Personalul va fi format din cadre militare şi personal contractual.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE