Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Intervenţia Ambulanţei şi SMURD vor fi schimbate după cazul femeii moarte din Cluj-Napoca

Postat la: 18.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procedurile de intervenţie în cazuri de urgenţe medicale ale Ambulanţei şi SMURD, la nivel naţional, vor fi schimbate după cazul femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112, astfel încât să fie eliminate toate riscurile de deces ale pacienţilor.

Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat, marţi, presei, că o comisie de cercetare a acestui caz îşi va începe, miercuri, activitatea, urmând să beneficieze de toate informaţiile de la STS, care gestionează numărul unic de urgenţă 112, de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Constituim o comisie de cercetare a acestui caz iar aceasta îşi va începe activitatea de miercuri, urmând să primim toate informaţiile de la STS, de la SAJ Cluj şi de la ISU Cluj. Cercetarea nu o facem pentru a găsi vinovaţi, ci şi pentru corectarea unor lucruri care nu au fost prevăzute. Procedurile, prin legislaţie, au aşa numita revizie, în funcţie de riscuri. La finalul cercetării va trebui să corectăm ceea ce nu am prevăzut la riscuri şi să schimbăm procedurile existente de intervenţie ale Ambulanţei şi SMURD, pentru a nu se mai înregistra cazuri de deces ale pacienţilor. Schimbarea procedurilor va fi la nivel naţional, nu va fi vizat doar Clujul, şi vor trebui respectate de toţi cei care participă la o activitate de intervenţie. Rezultatele cercetării ar putea duce şi la modificări legislative", a precizat Dorina Duma.

Şi Poliţia Judeţeană Cluj a deschis o anchetă în acest caz, cercetându-se cauzele decesului. "Există, în momentul de faţă, deschisă o anchetă, care este în plină desfăşurare. Se cercetează împrejurările decesului", a spus reprezentantul Poliţiei Judeţene Cluj, Ştefana Moldovan. Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi, la rândul său, că a fost făcută necropsia în cazul femeii decedate, la cererea Poliţiei, rezultatele urmând să fie cunoscute abia peste o lună. Şeful SAJ Cluj, Horia Simu, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că va cere înregistrări de la 112 şi note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitarea femeii, făcută în 9 august.

"Duminica trecută s-a primit un telefon la 112 din partea unei femei care a solicita o ambulanţă pentru dispnee, adică lipsă de aer. Echipajul de la Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să intre în apartament, a încercat clanţa, au sunat la nunărul de telefon de pe care se sunase la 112 ascultând la uşă şi nu au auzit nimic. Au mai aşteptat în zonă 15 minute după care au plecat raportând că e vorba despre un pacient negăsit. Legal atât puteam face, dar vom cerceta modul de intervenţie la acest caz, vrea să aud înregistrările de la 112 şi vom cere note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitare", a spus Simu.

Potrivit acestuia, SAJ Cluj s-a mai confruntat cu cazuri în care diverşi pacienţi au sunat la 112 iar echipajele Ambulanţei fie nu i-au găsit acasă, pentru că au luat un alt mijloc de transport până la Urgenţe, fie au refuzat ajutor medical solicitat sau erau apeluri false. "Noi nu puteam sparge uşa, cine îşi asumă aşa ceva? Ar trebui ca persoanele singure să aibă un număr al unei rude, iar dacă sună la 112, să existe în baza de date şi numărul acesteia, pentru verificare", a subliniat şeful SAJ Cluj. Femeie respectivă, în vârstă de 42 de ani, fost lector universitar la UBB Cluj-Napoca, a fost găsită decedată în casă cinci zile mai târziu, joi, după ce un vecin care locuia în apartamentul de deasupra a alertat Poliţia că se simte un miros specific, iar poliţiştii au chemat pompierii.

"Echipajul de la pompieri a spart uşa apartamentului şi a găsit o persoană decedată, în stare de descompunere. Pătrunderea în forţă se poate realiza de pompieri la cererea oricui numai dacă există certitudinea că este vorba despre un caz în care se pune în pericol viaţa unei persoane. Pătrunderea are loc în prezenţa poliţiştilor", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş. Femeia a fost înmormântată sâmbătă în Haţeg, judeţul Hunedoara, locul său de naştere. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj investighează modul de intervenţie al echipajului care a ajuns la femeie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE