Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ipoteză explozivă. Adrian Severin: „Negocierile SUA-Rusia pot exclude România din NATO!"

Postat la: 07.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La începutul anilor '90, America nici măcar nu lua în calcul integrarea României în structurile sistemului euro-atlantic de alianţe şi parteneriate, pe motiv că ţara noastră nu era capabilă de vreun aport strategic semnificativ la consolidarea securităţii zonale, afirmă ex-ministrul de Externe, Adrian Severin, pe Facebook, citând cel mai recent articol („Rusia a revenit; trebuie să ne obişnuim cu asta!") al fostului ambasador american la NATO, Robert E. Hunter.

Totodată, Adrian Severin avertizează că România - oricum „marginală", atât în cazul parteneriatului euro-atlantic, cât şi în cadrul UE - riscă să fie expulzată din NATO dacă, odată cu revenirea Rusiei, „Vladimir Putin alege să fie o parte a soluţiei", iar America va considera că unica soluţie posibilă este negocierea cu el.

România a intrat în NATO prin „efracţie"

„Dezvăluirile din articolul lui Richard Hunter permit extragerea a patru adevăruri esențiale: 1. România a intrat în NATO prin „efracție" sau în cel mai bun caz printr-un concurs de împrejurări, căci altminteri Occidentul nu a dorit-o; 2. oamenii politici români ai timpului (așa detestați cum sunt și oricât de corupți vor fi fost ei) au reușit o excepțională performață de abilitate politico-diplomatică spre a evita rămânerea țării într-o zonă gri sau în sfera de influență euro-asiatică;

„Excepționalismului corupției românești"

3. marginalizarea României în NATO și UE, precum și teza excepționalismului corupției românești sau cea potrivit căreia cultura română nu este compatibilă cu cea occidentală, nu au fost întâmplătoare, ci expresia continuării evaluărilor inițiale cu privire la locul națiunii române pe harta politică a lumii post-bipolare;

Riscul excluderii din NATO

4. odată cu „revenirea Rusiei", riscul excluderii României din lumea euro-atlantică sau a izolării ei la marginea acestei lumi este enorm și actual. Dacă „Vladimir Putin alege să fie o parte a soluției" iar SUA înțeleg să caute o soluție negociată cu el, ca fiind singura posibilă ori măcar cea mai convenabilă, ce se va întâmpla cu România? Nu cumva soarta ei se va tranșa la masa respectivelor negocieri la care ea nu va fi invitată ca oaspete ci ca fel în meniu?

România a declanşat războiul rece cu Rusia

În anii 1990, în timp ce spera la diminuarea ireversibilă a puterii și relevanței globale a imperiului sovietic și succesorilor săi, România postcomunistă gândea sincer că intrarea sa în NATO nu se făcea împotriva Rusiei, ci în scopul garantării propriei sale securități. Ea credea totodată că prin întărirea securității în vecinătatea Rusiei, inclusiv securitatea acesteia se va consolida, permițând cordialitatea în relația româno-rusă. Ulterior, devenind mai americană decât America, România a declanșat propriul război rece cu Rusia.

O Antată ruso-occidentală?

Spera că astfel va obține protecția Washingtonului atât pentru regimul său politic intern (corupt) cât și pentru securitatea sa externă (vulnerabilă). Acum, România riscă a fi ori prima țintă - dacă tensiunile ruso-occidentale se ascut - ori, mai probabil, primul sac de balast aruncat din nacela unei renăscute antante ruso-occidentale", avertizează Adrian Severin.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE