Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












IRES: 75% dintre români spun că nu fumează, iar 51% nu permit niciodată fumatul în casă

Postat la: 27.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Trei sferturi (75%) dintre respondenţii unui sondaj IRES, realizat în perioada 21-25 ianuarie, spun că nu fumează deloc tutun, iar 79% au o părere bună sau foarte bună despre legea care interzice fumatul în spaţiile publice din România, scrie Agerpres.

Potrivit sondajului făcut public miercuri, 18% dintre subiecţi afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susţin că fumează tutun mai rar. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă. Totodată, 93% dintre participanţii la sondaj au auzit despre legea care prevede interzicerea fumatului. 79% au o părere bună sau foarte bună cu privire la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice, inclusiv baruri şi cafenele.

"30% dintre respondenţii care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea antifumat le va influenţa comportamentul referitor la ieşirile în oraş; astfel, 15% dintre intervievaţi susţin că vor ieşi mai des în oraş, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraş odată cu implementarea acestei legi, iar 10% dintre participanţii la studiu susţin că odată cu adoptarea legii vor ieşi mai rar în oraş. În acelaşi timp, 69% dintre respondenţi declară că obiceiurile lor nu vor fi influenţate de legea antifumat", se arată în comunicatul de presă care însoţeşte sondajul IRES.

Studiul mai relevă că 51% dintre români nu permit niciodată fumatul în casă, în timp ce 25% susţin că fumatul, deşi nu este permis în întreaga casă, este permis în unele camere sau într-o singură cameră. Doar 2% dintre participanţii la studiu declară că în casele lor fumatul este permis peste tot. Un sfert (26%) dintre fumătorii participanţi la acest studiu cheltuie până la 30 lei săptămânal pe ţigări, 19% cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal.

"Doar 1% dintre participanţii la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumează, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, acelaşi procent din populaţia investigată utilizând o ţigară electronică în prezent; totuşi, 8% dintre intervievaţi au folosit, în trecut, ţigara electronică", precizează comunicatul IRES.

Potrivit sondajului, 82% dintre fumătorii intervievaţi au deprins acest obicei înainte de 22 de ani, iar aproape jumătate dintre subiecţi au răspuns că au fumat prima dată înainte de 18 ani. Astfel, 13% dintre subiecţi fumează de maxim 5 ani, 16% fumează de o perioadă situată între 6-10 ani, 17% - între 11 şi 15 ani, 18% - între 16 şi 20 de ani, 20% - între 21 şi 30 de ani, 15% - peste 31 de ani.

În ceea ce priveşte numărul de ţigări fumate pe zi, 11% dintre subiecţii fumători au răspuns că fumează între 1 şi 5 ţigări, 26% - între 6 şi 10 ţigări, 20% - între 11 şi 15 ţigări, 32% - între 16 şi 20, 8% - mai mult de 20. Potrivit sondajului, aproximativ jumătate dintre respondenţi (52%) fumează prima ţigară în primele 30 de minute ale dimineţii. Dintre respondenţii fumători, 43% au vizitat un doctor sau un specialist în probleme medicale în ultimul an. Dintre aceştia, 68% au făcut acest lucru o dată sau de două ori, 19% au vizitat un specialist în probleme medicale de trei până la cinci ori, iar 13% de la şase sau mai multe ori.

"Patru din zece fumători care au participat la acest studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile. Aproximativ o cincime dintre fumătorii intervievaţi intenţionează, conform propriilor declaraţii, să renunţe la fumat în următoarea lună, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesaţi să se lase de fumat. Respondenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani sunt cel mai puţin interesaţi să renunţe la fumat", se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte avertismentele de pe pachetele de ţigări, studiul relevă că acestea nu par să aibă un impact puternic asupra fumătorilor. 70% dintre cei intervievaţi spun că nu s-au gândit să renunţe la fumat din cauza acestor avertismente. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.074 indivizi de 18 ani şi peste şi are o eroare maximă tolerată de ą 2,2%.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE