Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Irlanda: Sase adolescenți români erau ținuți în sclavie
 de doi ani

Postat la: 14.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Poliția irlandeză (Garda) a destructurat în urmă cu două zile o rețea de crimă organizată ce acționa în provinciile Donegal și Monaghan din nordul Irlandei. Prin înșelăciune banda irlandezo-română ținea în condiții de sclavie șase adolescenți de cetățenie română de circa doi ani de zile. Acțiunea Garda a survenit după ce unul dintre tinerii români a reușit să sune la Ambasada României de la Dublin cerând disperat ajutor.

Cei șase adolescenți au fost luați în custodia autorităților guvernamentale irlandeze. Cinci dintre băieți au fost găsiți locuind în condiții mizere în orașul Letterkenny iar al șaselea băiat a fost salvat de Garda în Monaghan. Adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani au fost aduși în Irlanda de o bandă de traficanți implicată în prostituție și droguri, dar care folosește ca paravan afaceri legitime pentru spălarea banilor, formată atât din irlandezi cât și din români, ne-au dezvăluit surse din Garda. Adolescenții au fost forțați să lucreze în ferme din mediul rural și să trăiască în condiții execrabile, înghesuiți 5 într-o cameră fără baie sau WC.

Băieții erau puși să lucreze câte 16 ore pe zi, li se sechestraseră pașapoartele și primeau o alocație de hrană de 5 euro pe zi și nu au mai fost plătiți de 18 luni de zile. "Aceasta este o infracțiune foarte gravă și un atentat la condiția umană. Este o formă de sclavie modernă iar cei responsabili vor fi arestați", a declarat presei Det. Insp. Pat O'Donnell din Letterkenny.

Edel McGinley de la Centrul pentru Drepturile Imigranților din Dublin a spus că organizația sa crede că munca forțată este acum larg răspândită în întreaga țară. "Este o realitate nefericită, în multe industrii din țara noastră, chiar acum, lucrează în condiții de sclavie modernă mai mulți imigranți. Sperăm ca toți cei ținuți în sclavie să fie recuperați și să se termine calvarul lor cât mai rapid", a adăugat dna McGinley. Deasemenea ea a cerut Autorității Naționale pentru respectarea Drepturile la Ocuparea Forței de Muncă (ANRE) să acorde mai multe resurse și mai multe puteri pentru a ajuta la detectarea lucrătorilor ținuți în sclavie.

Ms McGinley a avertizat: "Am văzut cazuri de muncă forțată în special în rândul lucrătorilor casnici și în industria hotelieră și a restaurantelor. Știu că în acest caz a fost o situație diferită, dar am văzut, de asemenea oameni care au fost ținuți sclavi în domenii precum industria pescuitului și în producția de canabis ilegal". Adesea pașapoartele sunt reținute și lucrătorii sunt amenințați cu moartea și nu văd o cale de ieșire. Deputatul de Donegal Padraig Mac Lochlainn a precizat în Parlamentul irlandez că:".. Trebuie să fim vigilenți și orice cetățean se raporteze orice act suspect la Gardaí ."

Marian Gârleanu - Dublin

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE