Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Istoria zilei de 14 septembrie

Postat la: 14.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

81: Domitian devine imparat al Imperiului Roman dupa decesul fratelui sau, Titus.

786: "Noaptea celor trei califi": Harun al-Rashid si-a inceput domnia de calif abbasid dupa decesul fratelui sau, al-Hadi. Are loc nasterea fiului lui Harun, al-Ma'mun.
1472: Domnul Moldovei, Stefan cel Mare (1457-1504), s-a casatorit cu Maria de Mangop, a treia sotie a domnitorului.
1515: Confederatia Helvetica adopta statutul de „neutralitate pentru totdeauna".
1658: Sfarsitul domniei lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, principele Transilvaniei.
1752: Imperiul britanic adopta calendarul gregorian, sarind 11 zile (ziua anterioara fusese 2 septembrie).
1829: Imperiul Otoman semneaza Tratatul de la Adrianopol cu Rusia, tratat care incheie Razboiul Ruso-Turc (1828-1829).
1847: Razboiul mexicano-american: Statele Unite ocupa sub comanda lui Winfield Scott, capitala Mexicului, Ciudad de Mexico.
1861: La Buda se deschide teatrul Népszinház (Teatrul Popular).
1895: Inaugurarea podului peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda (proiectat si construit de inginerul Anghel Saligny), care era la acea vreme cel mai lung pod (4.088 m) din Europa Continentala si al treilea pod din lume.
1901: Dupa moartea lui William McKinley, Theodore Roosevelt a devenit, la 42 de ani, cel mai tanar presedinte al Statelor Unite.
1908: A fost infiintata compania "General Motors", in Detroit, Michigan.
1911: Prim-ministrul rus Piotr Stolipin este ranit grav intr-o tentativa de asasinat si moare patru zile mai tarziu.
1917: Rusia este proclamata oficial republica.
1922: Jean-Francois Champollion, orientalist, a descifrat o inscriptie egipteana din epoca lui Ramses al II-lea, ramanand in istorie ca cel care a reusit sa descifreze scrierea hieroglifica.
1926: Terminarea primei locomotive cu aburi, construita la Resita.
1928: A fost inaugurata „Crucea Eroilor" de pe Varful Caraiman (Muntii Bucegi), monument inchinat eroilor ceferisti cazuti in timpul Primului Razboi Mondial, construit intre anii 1926-28, din initiativa reginei Maria.
1940: A inceput guvernarea Ion Antonescu. Generalul Antonescu este conducatorul Statului roman si presedinte al Consiliului de Ministri. Horia Sima este numit ministru secretar de Stat, vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Prin decret regal, Romania este proclamata „Stat national-legionar".
1955: Konrad Adenauer, cancelarul Republicii Federale Germania, incheie un acord cu Uniunea Sovietica , prin care se reiau legaturile diplomatice intre cele doua state.
1958: Presedintele Charles de Gaulle si cancelarul federal Konrad Adenauer hotarasc, la sfarsitul primei lor intrevederi, sa puna capat dusmaniei istorice intre Franta si Germania.
1959: Sonda sovietica Luna 2 ajunge pe Luna, devenind primul obiect facut de om care a atins suprafata lunara.
1960: S-a constituit "Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol" (OPEC); organizatia are, in prezent, 11 state membre (sediul, din 1965, la Viena).
1979: Presedintele afgan Nur Muhammad Taraki este asasinat in urma ordinului lui Hafizullah Amin, care devine noul presedinte.
1992: Curtea Constitutionala din Bosnia si Hertegovina declara ilegala Republica Croata Herteg-Bosnia.
1994: La Oslo a fost semnat documentul „Declaratia de la Oslo" de catre ministrul israelian de Externe, Simon Peres, si liderul OEP, Yasser Arafat. Declaratia prevedea ca „problemele politice" sa fie discutate intre cele doua parti in cadrul Acordului de la Cairo, incheiat la 4 mai 1994, care prevedea instituirea autonomiei palestiniene in cea mai mare parte a Fasiei Gaza si orasul Ierihon din Cisiordania.
1996: La Targu Jiu a avut loc, sub auspiciile „Fundatiilor Internationale Constantin Brancusi", solemnitatea deschiderii santierului de dezasamblare a „Coloanei fara sfarsit", prin demontarea primelor doua module.
2000: Microsoft lanseaza Windows Me.
2003: La referendumul din Estonia, o majoritate de 66,9% este in favoarea aderarii la UE.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE