Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Liderul sindicatului din RADET: De la 1 septembrie declanşăm conflictul de muncă

Postat la: 23.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Liderul sindicatului din RADET, Ioana Stoica, a anunţat, joi, că din 1 septembrie ar putea fi declanşat conflictul de muncă, în condiţiile în care, în lipsa banilor, angajaţii nu mai pot ţine sistemul în funcţiune, iar din cauza stresului, în ultimii doi ani au murit 32 de oameni.

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a declarat că "oamenii sunt disperaţi", pe motiv că nu "s-au luat nici salarii, nici bani de scule sau materiale", iar de multe ori fac reparaţii cu scule sau piese cumpărate din banii lor.

Ioana Stoica a explicat că un sistem ca RADET, care ca mărime "este al doilea după cel al Moscovei", nu poate să funcţioneze fără bani. Aceasta a spus că angajaţii sunt foarte stresaţi pentru că îşi dau seama că dacă oamenii nu vor mai avea în locuinţă apă caldă şi căldură, ei vor fi cei învinovăţiţi.

Liderul sindical a adăugat că, în acest moment, din cauza lipsei de bani, sistemul de termoficare ar putea fi închis oricând, fiind lasat să funcţioneze la capacitatea de numai 30 la sută, pentru alimentarea spitalelor, grădiniţelor, creşelor şi azilelor de bătrâni. "Din cauza stresului, în ultimii doi ani am avut 32 de decese. Directorul de producţie a murit cu telefonul la ureche", a spus Stoica. Liderul sindical a atenţionat că dacă situaţia financiară în care se află RADET nu se va schimba, la data de 1 septembrie va fi declanşat conflictul de muncă. "Salariaţii vor să ţină sistemul în funcţiune, dar nu pe banii lor", a mai spus Ioana Stoica.

RADET a solicitat în instanţă suspendarea executării silite cerute de ELCEN, arătând că, din cauza blocării conturilor, nu poate efectua revizii şi reparaţii la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Capitalei. Cererea de suspendare a executării silite, acţiune introdusă pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale, a fost judecată în 16 iulie şi respinsă de Judecătoria Sectorului 3, decizia fiind însă contestată la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, RADET a formulat şi contestaţie la executare silită, tot la Judecătoria Sectorului 3, urmând să se judece în 25 august.

Suma impusă de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalităţi de întârziere, care se actualizează în funcţie de rata inflaţiei începând din 19 decembrie 2012 până la data plăţii efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanţei cu indicele de inflaţie (în perioada 19 decembrie 2012 - 31 mai 2015) şi 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanţilor RADET. Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, declara, la sfârşitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, şi ELCEN, care aparţine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN. Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET. ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE