Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Liviu Dragnea nu poate fi premier: O lege care opreste condamnatii sa faca parte din Guvern a fost data de PSD in urma cu 15 ani

Postat la: 22.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O lege votata sub guvernarea Nastase arata ca pot fi membri ai guvernului "persoanele care nu au suferit condamnari penale", pevederea fiind in vigoare. Cum Liviu Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii votului la referendum, actualul lider al PSD nu va putea fi desemnat din punct de vedere legal la functia de premier chiar daca partidul pe care il conduce castiga alegerile.

Dragnea spera sa obtina, totusi, functia de presedinte al Camerei Deputatilor, deoarece prin decizia instantei nu i s-au interzis drepturile civile de a candida si de a fi ales. Liviu Dragnea nu poate fi premier din cauza legii 90/2001 si mai multi juristi consultati de HotNews.ro au confirmat ca legea n-a fost abrogata, ci a suferit unele modificari in 2004, tot sub guvernarea Nastase. Astfel, articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vigoare si astazi, are urmatoarea forma actualizata:

"Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare."

De la ultimele modificari operate in 2004, legea nu a suferit alte modificari si este in vigoare si azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate sa fie membru al guvernului a fost depus in Parlament in 1998, ca initiativa a guvernului Radu Vasile dar a fost votata abia in 2001, sub guvernarea Nastase. O serie de legi anti-coruptie au fost votate in perioada guvernarii Nastase pe cand Romania se pregatea de aderarea la UE si trebuia sa elimine "stegulete rosii" din procesul pregatirilor de aderare.

Liviu Dragnea a fost condamnat, in data de 22 aprilie 2016, in dosarul Referendumul la doi ani de inchisoare cu suspendare si la un termen de incercare de patru ani. Este o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti. El a fost acuzat de DNA de folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Completul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost condus de Livia Stanciu, in prezent judecator la Curtea Constitutionala.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE