Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












MACOVEI, despre intalnirea secreta de la CSM: Sa nu faca nicio schimbare fara sa se consulte cu magistratii romani

Postat la: 27.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

MONICA MACOVEI a declarat duminica la postul B1 TV, ca CSM nu ar trebui sa se considere buricul pamantului si ca nu ar trebui sa schimbe ceva fara sa se consulte cu magistratii romani.

Declaratia MONICAI MACOVEI vine dupa ce vineri ministrul Cazanciuc, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, si conservatorul Bogdan Ciuca ar fi facut "planul de bataie" pentru modificarea legilor justitiei. Potrivit jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, ar fi avut loc o intalnire secreta, in urma careia s-ar fi decis ca mandatul sefilor din parchete sa fie de doar 4 ani.

De asemenea, statutul unor functii din Ministerul Public si de la instante ar putea fi modificat. Intalnirea e cu atat mai suspecta cu cat a avut loc in vacanta, fara consultarea sistemului de justitie. Contactat telefonic, presedintele CSM, judecatorul Marius Tudose a confirmat intalnirea si a recunoscut ca a discutat cu ministrul Justitiei planul de bataie pentru modificarea Legilor Justitiei, dar pentru luna septembrie, dupa ce isi va consulta colegii.

In urma acestui articol, CSM s-a sesizat si trimis un comunicat de presa in care precizeaza urmatoarele:

1. Intalnirile avute astazi, 24 iulie, de presedintele CSM cu ministrul Justitiei si, apoi, cu presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, au avut loc la sediul CSM, in cursul diminetii, in timpul programului de lucru; accesul in sediul CSM a persoanelor mentionate fiind realizat prin intrarea oficiala a cladirii, destinata accesului publicului si angajatilor Consiliului. In aceste conditii, o astfel de intalnire nu poate fi catalogata drept „secreta".

2. Intalnirile au avut ca obiect discutarea unor aspecte tehnice legate de comunicarea inter-institutionala in perioada imediat urmatoare, avand in vedere programele de concedii de odihna ale persoanelor mentionate si jalonarea unor repere temporale pentru proiectele institutionale comune aflate in derulare.

3. In cadrul acestor intalniri nu au fost dezbatute niciun fel de proiecte de legi sau proiecte de modificare a acestora. Potrivit legii, conducerea CSM nu poate sa isi asume nicio propunere de modificare a vreunei legi fara o decizie plenara.

4. Neavand un caracter decizional si/sau de impact asupra activitatilor institutiilor reprezentate, intalnirile nu au fost anuntate pe agenda presedintelui CSM.

5. Vicepresedintele CSM, procuror Bogdan Gabor nu a participat la nici una din cele doua intalniri.

6. Prin tehnici clasice de decupare si scoatere din context, autorii articolelor mentionate au urmarit plasarea interventiei presedintelui CSM intr-o zona a senzationalului mediatic iar speculatiile referitoare la intelegeri oculte privind procedura de numire a procurorilor sefi si modificarea legilor justitiei, desi, cu generozitate, sunt indicate „surse din magistratura", nu corespund realitatii factuale.

MONICA MACOVEI a mai precizat ca este o minciuna ca intalnirea a fost despre concedii, pentru ca nu trebuie o intalnire oficiala pentru asa ceva si in niciun caz secreta. "CSM confirma ca s-au intalnit. S-a dus Ministrul Justitiei, Bogdan Ciuca, cel care are si probleme penale, si presedintele CSM, ca sa discute despre concediu. Niciodata nu a avut loc o asemenea intalnire. Institutional, cand am plecat in concediu eu am desemnat pe X in locul meu. Nu trebuia o intalnire. Este o minciuna. (...) CSM nu este etalonul justitiei. Sa nu faca nicio schimbare CSM fara sa se consulte cu magistratii romani. Sa nu se considere buricul pamantului", a spus MACOVEI.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE