Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul Elisabeta Lipă continuă să-și bată joc de Cioloș, de Constituție și legile României

Postat la: 26.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul intonarii imnului national la meciurile din campionatul intern de baschet este departe de a fi incheiat, in primul rand, din cauza ministrului Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, care, desi este si ofiter al Ministerului Afacerilor Interne, care se incapataneaza sa nu respecte legislatia in vigoare, dar si sa ignore Constitutia Romaniei.

Prin decizie ilegala a Federatiei Romane de Baschet din 2009 s-a hotarat ca la inaintea tuturor meciurilor de baschet din campionatul intern sa se cante imnul national. Ca urmare a acestei masuri, la meciurile din zona Tinului Secuiesc s-a ajuns sa se cante imnul secuiesc, fapt pentru care au existat o serie de incidente intre suporteri. Drept urmare, premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrul Elisabeta Lipa sa stopeze batjocorirea imnului national de catre Federatia Romana de Baschet. Initial Lipa a fost de acord, dar dupa aceea s-a razgandit spunand ca se va consulta cu federatiile ca sa vada cum interpreteaza si adapteaza legea. Cum poate un ministru sa apadpteze si sa interpreteze legea? Numai Lipa poate spune.

Lipă aberează non stop: "Singura Federație care are obligativitatea intonării imnului este Federația Română de Baschet"

Mai mult, ea a mai facut o declaratie care demonstreaza cat de penibila este ca ministru si totodata evidentiaza ca isi bate in continuare joc de imnul national. „Am fost înțeleasă greșit. Eu una nu mi-aș permite să interzic intonarea Imnului, nu am folosit cuvântul interzis, ci pur și simplu legea spune în ce condiții se intonează imnul. Dar, ca sportiv de performanță căruia i s-a cântat imnul la cea mai înaltă competiție, nu o dată, de foarte multe ori, am zis că nu permit batjocorirea imnului. Când se intonează imnul nu poți decât să ai o poziție decentă, să-ți curgă lacrimile când auzi Deșteaptă-te Române. Nu să te întorci cu spatele, să rupi scaune, să huidui. Și cred că acest comportament nu face cinste nimănui. Federațiile sunt, după cum știți foarte bine, structuri private de interes național, de utilitate publică, cu statut de funcționare. Singura Federație care are obligativitatea intonării imnului este Federația Română de Baschet", a declarat Lipă, într-o conferință de presă susținută la Prefectura Brașov. De cand Federatia Romana de bachet are obligativitatea intonarii imnului national? S-a modificat Constitutia si Legea 75/1994 si nu stie nimeni in Romania decat Elisabeta Lipa?

Altă aberație marca Lipă: „Se va găsi și forma finală de intonare a imnului"

In plus, ministrul Tineretului si Sportului a constinuat seria aberatiilor debitate la Brasov. „Federațiile își vor spune și ele punctul de vedere, apoi se va intra în dezbatere publică și cu siguranță se va găsi și forma finală de intonare a imnului. Știți cum este. Copiii noștri trebuie să fie învățați ce înseamnă imnul, unde se intonează și cred că nu au obligația să asiste, atunci când se cântă Imnul României, și când este batjocorit. Mie sincer mi-ar plăcea ca atunci când se intonează imnul să fie cântat în cuvinte, ar fi extraordinar de frumos, vedem la atâtea competiții internaționale. Nu scoate nimeni imnul. Important este să-l respecți", a precizat Elisabeta Lipă. Cum adica „se va găsi și forma finală de intonare a imnului"? Cine iti da tie dreptul ca ministru sa modifici imnul national si sa-l adaptezi cum vor muschii tai?

Constituția României: „Cetățenii cărora le sunt încredințate funcții publice, precum și militarii, răspund de îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce le revin"

Este incredibil, cat circ poate sa faca ministrul tineretului si sportului Elisabeta Lipa cu imnul national calcand in picioare chiar Constitutia Romaniei. Articolul 54 al Constitutiei privind fidelitatea fata de tara stipuleaza clar ca: „1- Fidelitatea fată de tară este sacră. (2) Cetătenii cărora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, răspund de indeplinirea cu credintă a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune jurămantul cerut de lege". Cu toate aceste prevederi clare ale Constitutiei, Lipa continua sa-si bata joc si de Legea nr.75 din 16 iulie 1994- privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, precizează foarte clar condiţiile când se intonează imnul naţional.

Astfel, articolul 10 din această lege stipulează clar că imnul naţional al României se intonează: în următoarele situaţii: a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional; b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală; c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern; d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare; e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România; f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului; g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

Totodată, la articolul 11 al Legii nr.75/1994 se menţionează că „imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură". Legea este foarte clară: imnul naţional nu se poate intona la competiţiile sportive naţionale aşa cum este cazul meciurilor de baschet. Poate , premierul Ciolos va stopa batjocorirea imunului bational si va renunta la serviciile, mai exact la deserviciile, ministrului Elisabeta Lipa, mai ales ca sportul romanesc nu ar pierde nimic, ci din contra ar avea poate numai de castigat.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE