Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul Justiţiei in chestiunea detinutilor: „Nu voi lua măsuri sub presiune"

Postat la: 14.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri că înţelege nemulţumirile şi nerăbdarea deţinuţilor care protestează, pentru că ştie că aşteaptă de prea mult timp să fie găsite soluţii la problemele din penitenciare, dar le transmite că escaladarea tensiunilor nu va duce la adoptarea de măsuri grăbite şi ea nu va lua nicio măsură sub presiune.

Raluca Prună le cere deţinuţilor să aibă răbdare, pentru că se lucrează la găsirea rapidă a unor soluţii, care să rezolve supraaglomerarea şi alte probleme din penitenciare, cum ar fi cele privind hrana şi accesul la muncă. Raluca Prună s-a adresat deţinuţilor, spunând că speră că aceştia o văd, şi le-a transmis că aceste proteste nu servesc nimănui, nici lor, nici societăţii.

„Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. În niciun caz, eu, ca ministru, vreau să îi asigur în primul rând pe cei aflaţi în detenţie că nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri, este adevărat, dar nu avem nevoie de măsuri grăbite, avem nevoie de măsuri bune. Şi, dacă am aşteptat mai bine de 20 de ani, mai putem aştepta două luni (...) Nu este nevoie să îşi agraveze propria sănătate prin refuzul de hrană", a spus Prună.

Raluca Prună a arătat că situaţia din sistemul penitenciar este una sistemică şi gravă, iar aceasta „nu este de ieri, de alaltăieri, ci de peste 20 de ani". Ministrul a precizat că a fost în mai multe penitenciare şi cunoaşte exact care sunt problemele cu care se confruntă deţinuţii, pentru că a stat de vorbă cu ei şi le-a promis că va găsi soluţii. Ea a precizat că a fost adoptată legislaţia secundară, sunt prevederi noi care vor aduce soluţii, iar probaţiunea este una dintre acestea.

Raluca Prună a mai spus că, în noiembrie 2015, când şi-a preluat mandatul, a moştenit „o colecţie de hârtii, niciun fel de măsuri concrete". Ministrul Justiţiei i-a asigurat pe deţinuţi că nu îi sunt străine problemele lor, spunând că a făcut o promisiune publică şi o promisiune celor din penitenciare că se va apleca asupra „restanţelor".

„Sper să mă vadă deţinuţii, mai ales cei cu care m-am întâlnit şi să le spun că nu serveşte nimănui, nu le serveşte nici lor, nu serveşte societăţii continuarea şi escaladarea acestor tensiuni. Înţeleg nerăbdarea lor. Aşteaptă, aşteptăm cu toţii, ca societate, de mai bine de 20 de ani. Mă aplec, împreună cu Executivul, vorbesc aici în numele Executivului, care, de-a lungul acestei perioade, a fost informat în mod constant şi şi-a arătat aplecarea în privinţa rezolvării chestiunilor exact prin adoptarea acestor măsuri", a spus ministrul Justiţiei.

Deţinuţi din penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea-Ciuc, Giurgiu, Vaslui şi Brăila au protestat în ultimele două zile, peste 700 au refuzat hrana, nemulţumiţi de condiţiile de detenţie, printre care supraaglomerarea şi serviciile medicale, a anunţat ieri Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În unele unităţi a fost alarmat personalul şi s-a cerut sprijinul jandarmilor şi al pompierilor, pentru că unii deţinuţi au incendiat mai multe haine şi le-au aruncat de la ferestrele celulelor.

Ieri, la Penitenciarul Rahova au intrat în refuz de hrană peste 20 de deţinuţi, solidarizându-se cu ceilalţi deţinuţi care protestează la alte unităţi din ţară. De asemenea, mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Bistriţa au protestat ieri, unii dintre ei urcându-se pe acoperişul unităţii, iar alţii ţipând din celule, nemulţimiţi de condiţiile de detenţie. Alţi deţinuţi au protestat din celule, izbind cu gamelele de gratii sau fluturând cearşafuri.

„Pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unităţi de detenţie şi-au exprimat nemulţumirile deţinuţi din opt penitenciare. Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată", a informat Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE