Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nemultumiti de salarii, magistratii din mai multe instante din tara, in greva

Postat la: 12.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit informatiilor transmise de Parchetul General la Ministerul Justitiei, pana la aceasta ora la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se afla in greva.

Judecatorii grevisti protesteaza astfel, printre altele, impotriva unei decizii a Guvernului de a nu include magistratii in aplicarea OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor

Prin aceasta ordonanta, al carei obiect nu sunt si magistratii, salariile lor s-ar fi majorat cu 18%. Potrivit informatiilor HotNews, actiuni similare de protest s-au desfasurat astazi la mai multe instante din intreaga tara.

Protestul judecatorilor are loc in contextul inceperi alegerilor la nivelul instantelor pentru desemnarea judecatorilor care vor candida pentru un post in Consiliul Superior al Magistraturii.

Tribunalele Dolj şi Vâlcea şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Piteşti (Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Costeşti, Topoloveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Drăgăşani, Horezu, Brezoi şi Bălceşti) protestează, începând de luni, magistraţii fiind nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar, informeaza Mediafax.

Magistraţii solicită Avocatului Poporului iniţerea controlului de constituţionalitate al ordonanţei privind salarizarea bugetarilor

Ei au aprobat un memorandum ce va fi transmis către Guvern şi au cerut demisia ministrului Raluca Prună.


Prin memorandumul ce va fi trimis Guvernului, magistraţii cer:

respectarea independenţei sistemului judiciar,
garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora,
proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public,
asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public,
analizarea activităţilor unor instituţii din sistem,
crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public
crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare,
publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

Guvernul a aprobat ordonanţa privind legea salarizării in iunie a.c. Un profesor va câştiga între 1.896 şi 3.608 lei, în funcţie de specializare, grad şi vechime. Principalii beneficiari ai ordonantei sunt cadrele didactice.

Dragoş Pîslaru a declarat că impactul bugetar al corecţiilor financiare pe care le va aduce ordonanţa privind salarizarea bugetarilor va fi între 800 şi 900 de milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusuri de sănătate, acesta se va situa undeva între 2,5 - 2,6 miliarde de lei, actul normativ având o susţinere majoritară în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.

De asemenea, Pîslaru a mai spus că grila pe sănătate care presupune, în ansamblul său, o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017.

Totodată, de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie similar cu cel de la sănătate, a mai precizat ministrul Muncii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE