Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Noi măsuri antifumat pregătite de Guvern

Postat la: 26.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Printr-o Hotărâre aprobată in aceasta saptamana va fi constituit Comitetul interministerial care va coordona politicile si actiunile menite să contribuie la reducerea consumului de tutun, structură ce va functiona în coordonarea Ministerului Sănătătii.

Activitatea acestui Comitet va fi în acord cu priorităţile Uniunii Europene, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi corelată cu situaţia pe plan naţional. Guvernul a luat această decizie în contextul în care în majoritatea statelor membre UE există structuri naționale intersectoriale care planifică politicile privind consumul de tutun, iar la nivelul UE si al Organizatiei Mondiale a Sănătătii există, de peste 10 ani, o preocupare crescândă privind efectele consumului de tutun asupra sănătătii.

Direcţii strategice de acţiune:ale comitetului interministerial

Coordonarea procesului de transpunere în legislatia natională a prevederilor legislaţiei europene privind fabricarea, prezentarea si vânzarea produselor din tutun si a produselor conexe, precum şi a punerii în aplicare a prevederilor altor documente internationale în domeniu (Convenţiei cadru pentru controlul tutunului şi Protocolului pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun); Coordonarea politicilor naţionale cu cele internaţionale în domeniul controlului consumului de tutun; Identificarea priorităţilor naţionale privind reducerea consumului de tutun şi a efectelor sale asupra stării de sănătate a populaţiei, în plan economic şi social; Coordonarea elaborării unei strategii naţionale privind controlul consumului de tutun si a planurilor de acţiune pentru implementarea strategiei, precum și implementarea unui mecanism care să monitorizeze si să evalueze implementarea acestor documente; Identificarea măsurilor pentru reducerea contrabandei si contrafacerii produselor din tutun si produselor conexe. Comitetul interministerial nu va avea personalitate juridică, iar crearea sa nu va modifica actualele atribuții ale ministerelor implicate.

Efectele dăunătoare ale tutunului

Bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele cauze de boală si mortalitate în România, 8 din 10 decese fiind cauzate de aceste maladii. Fumatul este principalul factor de risc evitabil, cauzând: 82% din decesele prin cancer de plămân, 55% din decesele cauzate de bolile respiratorii cronice și 19% din decesele prin boli cardiovasculare. În anul 2012, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în crestere cu 9,6% față de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008. Incidența fumatului în rândul populației adulte din România este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.

Există deja si un comitet pentru reducerea consumului de alcool

Mentionăm, de asemenea, că în sedinta din 11 martie 2015, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind înfiintaarea Consiliului national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool. Scopul acestei structuri este coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool, prin elaborarea unui plan de actiuni coordonate si eficiente, pe termen mediu si lung, care să fie implementat de autoritătile cu atributii în domeniu. Activitătile Consiliului vor fi în acord cu prioritătile Uniunii Europene, ale Organizatiei Mondiale a Sănătătii si cu situatia pe plan national.

Cine face parte din Comitetul interministerial

Comitetul interministerial va include un Comitet Director, un grup de experti si un secretariat tehnic. Din Comitetul Director vor face parte reprezentanti desemnati, la nivel de secretar de stat, ai următoarelor institutii si autorităti: Ministerul Sănătătii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Natională de Administrare Fiscală, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Comertului i Turismului, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor, Consiliul Concurentei. Presedintele Comitetului va fi unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Sănătătii, desemnat de ministrul sănătătii, desemnarea membrilor Comitetului director urmând să se facă în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ de conducătorul fiecărei institii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE