Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nu ratati noaptea 12-13 august! Perseidele „Ploaia de stele căzătoare"

Postat la: 10.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaie de stele căzătoare".

Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseus. Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie - 24 august şi momentul maxim din anul acesta va fi în dimineaţa zilei de 13 august, între orele 09.30  şi 12.00.

Cu ocazia Perseidelor, în noaptea de 12 spre 13 august 2015, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan" din Bârlad, județul Vaslui, va avea un program special de observaţii astronomice cu publicul. Activitatea va debuta pe 12 august, la ora 20.30, cu o conferinţă despre curenţii meteorici şi de la ora 21.00 până spre dimineaţă, ora 04.00, observatorul astronomic va fi deschis pentru public. Preţul biletului este 2 lei de persoană.

Se vor realiza observaţii astronomice prin instrumentele optice din dotare, la diferite corpuri cereşti, cum ar fi planeta Saturn, dar şi la principalele stele şi obiecte „deep - sky" vizibile pe cerul de vară. În acelaşi timp, se va difuza filme documentare de astronomie în sala astroclubului „Perseus", din incinta observatorului astronomic.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE