Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Obiceiuri si traditii pentru AJUNUL CRACIUNULUI. Ce trebuie neaparat sa faci

Postat la: 24.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Despre mos Ajun se spune ca ar fi fost frate geaman cu mos Craciun, deoarece seamana intre ei ca doua picaturi de apa. Totodata, se stie despre mos Ajun ca ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, mos Ajun este cel care a poruncit sa se dea flacailor colaci, sa se umble cu colindatul si sa li se daruiasca florinti de la parinti.

Conform traditiei Maica Domnului inainte de a naste a cerut ajutor lui mos Ajun, dar acesta, considerandu-se prea sarac, a trimis-o catre fratele sau mai instarit - mos Craciun. Astfel Fecioara Maria a nascut in staulul al carui stapan era mos Craciun.

Se zice, din timpuri vechi, ca in noaptea de Ajun nu e bine sa dormi pe paie sau prin fan in grajdul animalelor, fiindca in aceasta noapte boii vorbesc intre ei despre Mantuitorul Hristos care s-a nascut in iesele si pe care acestia l-au incalzit cu suflarea lor.

Se spune ca in Ajun de Craciun cerurile se deschid, dar aceasta minune nu poate fi vazuta decat de oamenii credinciosi si buni la suflet.

O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.

Un obicei care se intalneste in multe regiuni ale tarii este ca in ziua de Ajunul Craciunului, preotul, dar si cantaretii bisericesti sa umble cu icoana nasterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri in seara dinaintea Craciunului sunt urmatoarele:

Se spune ca pentru a avea noroc, in decursul vietii, nu trebuie sa mananci nimic in ajun de Craciun;

In ziua de Ajun cand gospodinele ies prima data in curte trebuie sa adune cateva surcele pe care mai apoi sa le imprastie prin casa, aceste surcele se numesc "pui";

Cei care cresc albine nu trebuie sa dea nimic din casa in ziua de Ajun, pentru ca albinelor sa le meraga bine si sa nu le piarda la roit;

Gospodinele trebuie sa fiarba pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea si in anul urmator;

La ajunul Craciunului se pune putina otava pe masa, care dupa sarbatori se va da vacilor sa o manance, astfel le va merge bine si se vor inmulti;

In ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan pentru a fi sanatosi tot anul, etc.

In unele locuri exista obiceiul conform caruia fetele nemaritate trebuie sa tina post negru pentru a-si putea visa ursitul.

In alte regiuni ale tarii, fetele, pentru a-si vedea ursitul, lasa afara peste noapte putin din toate felurile de mancare negustate, astfel ursitul va veni si va gusta, iar acestea vor putea sa-l vada.

Ajunul Craciunului este o sarbatoare plina de obiceiuri si traditii populare, multe dintre ele pastrandu-se inca atat la sate, cat si la orase.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE