Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor: 286 de persoane au făcut tranzacții în Panama

Postat la: 15.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Neculae Plăiaşu, preşedintele ONPCSB (Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor), a declarat ieri că au fost identificate 286 de persoane fizice care au realizat încasări şi transferuri externe în Panama şi a transmis 13 sesizări către Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

"Până în prezent, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice şi juridice care au realizat încasări şi transferuri externe din şi în Panama. Valoric au intrat 21,7 milioane euro şi au ieşit 50,5 milioane euro. Cifrele sunt influenţate de condiţia barem mai mare de 15.000 de euro", a declarat preşedintele ONPCSB în cadrul audierilor din Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Neculae Plăiaşu a afirmat că, în anul 2015, au fost adresate 13 sesizări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a susţinut că Panama este ''un areal cu posibilităţi şi legături faptice de protecţie a unor tranzacţii, fluxuri financiare, cu conţinut în zona spălării banilor sau finanţării terorismului''.

"În procedurile interne ale noastre, tranzacţiile financiare şi comerciale cu legături spre entităţile şi teritoriile menţionate îmbracă şi caracteristici de risc ridicat, major, cu consecinţe în creşterea operativităţii de analiză. Panama este un areal cu posibilităţi şi legături faptice de protecţie a unor tranzacţii, fluxuri financiare, cu conţinut în zona spălării banilor sau finanţării terorismului. Interesul nostru pentru Panama a avut la bază şi un istoric cu trimitere la zona spălării banilor şi finanţării terorismului, fapt ce ne-a făcut să realizăm o legătură directă cu unitatea de informaţii din acest stat", a mai spus Plăiaşu. Oficialul a mai precizat că instituţia a transmis în anul 2015, pentru sprijinul analizelor proprii, 361 de cereri de informare către unităţi de informaţii financiare străine din Cipru, Italia, Elveţia, Insulele Virgine Britanice, Marea Britanie, Letonia, Panama (11 cereri) şi altele.

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a declarat că a cerut Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie baza de date privind Panama Papers, afirmând că prelucrarea datelor se va face cu respectarea confidenţialităţii specifice secretului fiscal. "ANAF a iniţiat demersuri pentru obţinerea datelor şi acestea vor fi analizate. Prelucrarea acestor date se va face cu respectarea confidenţialităţii specifice secretului fiscal. Încercăm să obţinem sprijinul şi altor instituţii din România. La nivelul ANAF suntem în situaţia în care avem un grup de lucru care are atribuţii pe verificarea, analizarea şi coordonarea unitară la nivelul Agenţiei. Se evaluează necesarul logistic având în vedere cantitatea datelor. Am făcut o cerere oficială către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie să ne fie pusă la dispoziţie baza de date. În acelaşi timp, investigăm toate sursele de pe internet sau din alte medii. Avem în vedere implicaţiile fiscale şi de altă natură", a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, în decursul audierii din Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor.

Doroş a afirmat că va pune la dispoziţia tuturor instituţiilor cu atribuţii legale rezultatele analizelor care vor fi realizate pe această temă. Potrivit lui Doroş, ANAF va cere sprijinul şi altor instituţii abilitate şi va încerca să coordoneze eforturile de analiză şi să valorifice datele obţinute cu alte autorităţi fiscale atât din state membre UE, cât şi din state terţe.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE