Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Osemintele a 594 de militari români vor fi reînhumate în Rusia

Postat la: 24.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Osemintele a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vor fi reînhumate în Rusia. Potrivit unui comunicat de presă emis, luni, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), un preot militar român va oficia, marţi, în Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor, iar evenimentul va avea loc la Rossoşka.

MApN va fi reprezentat la ceremonie de o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava. La manifestare au mai fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova.

„Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi. Configuraţia acestui prim cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă este inspirată din modelul crucii latine - simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii", se arată în comunicat.

Statul român a realizat primele exhumări în regiunea Volgograd în 2015, când au fost identificate rămăşiţele a 72 de militari români. Osemintele acestora au fost reînhumate cu prilejul inaugurării cimitirului. Totodată, MApN anunţă că în anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor căzuţi în campania din regiunea Volgograd şi din ţinutul Krasnodar. În Campania din Est (iunie 1941 - martie 1944), între 15 noiembrie 1942 - 15 martie 1943, estimările indicau 15.566 de morţi, 67.183 de răniţi şi 98.692 de dispăruţi în Armata Română.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE