Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ovidiu Semenescu reţinut de DNA în dosarul vizând compania Apa Nova

Postat la: 24.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, adus, joi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova, a fost reţinut pentru trafic şi cumpărare de influenţă, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, joi seară, a lui Ovidiu Traian Semenescu, după ce, în cursul aceleiaşi seri, au fost reţinuţi şi Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu. Procurorii anticorupţie menţionează că Semenescu, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în altă cauză, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008 - 2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă. Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, Ovidiu Semenescu, folosindu-se de relaţia preferenţială pe care o avea cu Vlad Moisescu, şi anume "ascendentul relaţional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei şi Consilului Local al Sectorului 1 Bucureşti", a facilitat derularea activităţii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1, cum ar fi încheierea unor contracte cu instituţiile publice, obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Urmare a acestei înţelegeri, Moisescu a facilitat, în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea şi operarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti etc.

Spre exemplu, arată procurorii anticorupţie, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Vald Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Municipiului Bucureşti, privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net-118.135.449 lei în 2012.

"În acelaşi context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA. În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (spre exemplu, de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", precizează DNA în comunicatul citat.

În cazul lui Moisescu, adaugă DNA, caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că unele plăţi erau efectuate înaintea semnării contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.

"Pe de altă parte, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată încheierea unor contracte de consultanţă, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului, încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apanova SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare. Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian", mai notează procurorii.

Potrivit DNA, celor trei inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, urmând ca vineri să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Vlad Moisescu este cercetat în dosarul primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate. În acest caz mai sunt cercetaţi consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad.

Compania Apa Nova face parte din grupul Veolia şi furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în Bucureşti şi în alte oraşe mari din ţară, între care municipiul Ploieşti. Apa Nova a încheiat, în anul 2000, un contract de concesiune pentru servicii de furnizare apă şi canalizare în municipiul Bucureşti, contract valabil pe o perioadă de 25 de ani. Potrivit site-ului companiei, acţionarii societăţii Apa Nova Bucureşti sunt Municipiul Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE