Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Peste 2.000 de medici şi asistente au ridicat în 2015 certificatele pentru a lucra în spitale din UE

Postat la: 21.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Peste 2.000 de cadre medico-sanitare, dintre care 1.100 medici şi 1.057 asistenţi medicali, au ridicat, în primul semestru din 2015, certificatele de recunoaştere a pregătirii efectuate în România pe baza cărora pot să lucreze în spitale din alte ţări din UE, potrivit Ministerului Sănătăţii.

"Este vorba despre certificatele necesare recunoaşterii titlurilor româneşti în profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist şi moaşă. În primele şase luni au fost eliberate 2.157 de certificate de acest fel, dintre care 1.100 au fost ridicate de către medici, iar 1.057 de asistenţi medicali", a explicat, pentru MEDIAFAX, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Ea a mai arătat că nu se poate vorbi de un trend ascendent sau descendent, înregistrându-se o constantă a numărului cererilor privind certificatele necesare recunoaşterii titlurilor româneşti în profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist şi moaşă. Profesorul Vasile Astărăstoae, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, spunea, la sfârşitul lui martie, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că, din 1989 şi până acum, au plecat să lucreze în alte ţări 24.000 de medici.

"Prin migraţia celor 24.000 de medici, din anul 1989 şi până acum, 18.000 fiiind de când am intrat în UE, România a pierdut 3,5 miliarde de euro numai cu cheltuielile strict educaţionale - înţelegând aici şcoala primară, liceul, facultatea şi rezidenţiatul. Am ridicat problema asta inclusiv la comisarii europeni, cei doi pe care i-am prins pe mandatul meu, şi le-am spus că nu este normal ca o ţară să îţi rezolve problemele de sănătate, pentru că ei au situaţia aceasta cu privire la personalul calificat şi atunci nu pot să acopere. În Franţa s-a greşit «numerus clausus» şi a apărut o problemă foarte mare şi îşi rezolvă problema tocmai luând de la cei săraci. Pleacă medici din Franţa în Anglia sau America, din America pleacă în Africa de Sud, de acolo pleacă în Emirate sau Australia, dar chestiunea că locul lor e acoperit de medici care pleacă cel mai mult din România şi apoi, pe locul al doilea, Bulgaria. Polonia a avut o astfel de problemă, dar a rezolvat-o în trei ani şi uitaţi-vă că migraţia medicilor polonezi e foarte redusă. Au luat măsuri inter-ministeriale în aşa fel încât acum Polonia are o migraţie normală de 1 - 1,5% din medici", spunea atunci Astărăstoae.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE