Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PNL se opune Codului Silvic. Liberalii vor în continuare vânzarea pădurilor pe nimic

Postat la: 10.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

PNL sare în apărarea președintelui Klaus Iohannis, care în primă fază s-a opus modificării Codului silvic, precum și a firmelor care defrișează fără discernământ pădurile patriei. Un deputat de Gherla a adresat premierului în funcție al României o scandaloasă scrisoare deschisă, ce va fi urmată de-o interpelare în Parlament, solicitând ca prețurile pentru masa lemnoasă pe picior să nu crească așa cum vrea ROMSILVA.

Liberalul Radu Zlati zice că apără interesele producătorilor de mobilă, ale industriei de prelucrare a lemnului, construcțiile din țara noastră, ba chiar și soarta a vreo șase milioane de români, care depind de tăierea inconștientă a pădurilor țării. În realitate, presiunea pusă pe șeful executivului este ultima carte pe care o mai joacă liberalii președintelui Iohannis, astfel încât defrișările la prețuri modice ale masei lemnoase să continue până nu mai rămâne nimic de defrișat.

Prețurile pentru masa lemnoasă n-au crescut din 2010

În privința punerii în aplicare a noului Cod silvic, pe baza atribuțiilor ce-i revin, Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA a stabilit prețul de pornire actualizat al licitațiilor pentru masa lemnoasă pe picior. Și bine a făcut, procedând așa. Asta după ce, în perioada 2010 - 2015, nu s-a umblat deloc la preț, munți întregi fiind cheliți aproape moca de arbori.

Deputatul Zlati - mânuit de cei cu mari interese în domeniu - nu este afectat că vreme de cinci ani pădurile au fost vândute pe nimic, dar se scandalizează de faptul că, în prezent, prețurile de pornire sunt cu 70 - 300% mai mari ca în 2010. În opinia noastră este foarte bine că defrișările sunt descurajate după 26 de abuzuri, chiar dacă Iohannis - identificat cu interese legate de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer - și liberalii lui sunt de-o părere diametral opusă. Una ce se potrivește mănușă companiilor străine, care au făcut averi colosale de pe urma acestei bogății a țării noastre.

Zlati nu mai poate de grija românilor

Înăsprirea condițiilor de tăiere a arborilor și majorarea prețului pentru masa lemnoasă a determinat mulți producători de mobilă să importe lemn din alte țări, ceea ce este, din nou, foarte bine. De asemenea, la prima licitație pentru masă lemnoasă pe picior, organizată de ROMSILVA în acest an, operatorii economici din branșă s-au organizat într-un fel de cartel (interzis de lege), boicotând oferta. Și asta este foarte bine, că pădurile nu vor mai fi tăiate și vândute pe nimic.

Dar deputatul Zlati nu poate dormi de grija locurilor de muncă, care s-ar pierde dacă nu defrișăm în continuare, până la ras, ori de românii care nu vor avea bani ca să se încălzească la iarnă. Lasă că și de economia țării are grijă liberalul nostru, când propune ca prețul masei lemnoase să fie ca în 2014, actualizat cel mult cu indicii de inflație. Însă nu-i pasă câtuși de puțin de faptul că, în ultimii cinci ani, exportul de masă lemnoasă neprelucrată s-a dublat.

Sfântul Radu de la Gherla

Potrivit presei locale din 2014, care citează surse din cadrul DNA, liberalul Zlati ar fi primit 70% din șpaga colectată de baronul clujean, Horea Uioreanu, direcționând-o spre vârful partidului. Deputatul a negat, însă, afirmațiile conținute în autodenunțul acestuia, în „Dosarul șpăgilor de la Cluj", nefiind până acum deranjat de procurori. Apropiat al fostului președinte de partid, Crin Antonescu, Zlati a fost numit consilier prezidențial al acestuia, pe perioada de interimat când Traian Băsescu a fost suspendat. Culmea este că Uioreanu e cel care l-a susținut pe profesorașul din Sighetul Marmației pentru a accede, în 2012, în Camera Deputaților.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE