Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Postul Crăciunului din 15 noiembrie. Ce trebuie sa faci neaparat de Lăsata Secului

Postat la: 13.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Postul Crăciunului se apropie cu paşi repezi, iar creştinii trebuie să se pregătească temeinic pentru această zi importantă. Postul se lasă în seara zilei de 14 noiembrie şi se încheie în 24 decembrie, durând 40 de zile.

Sâmbătă seara, creştin-ortodoxcşii din întreaga lume sărbătoresc Lăsatul Secului, care marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea Postului Crăciunului. În Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte sâmbăta şi duminica. Obiceiuri de respectat în Postul Crăciunului. Printre acestea se numără spălarea veselei cu cenuşă şi leşie ca să nu mai aibă nici urmăd de carne sau derivate ale acelor produse. În perioada de după Lăsatul Secului, urmau "şezătorile de iarnă" - întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar şi distractiv.

Gospodinele trebuie să ţină cont de mai multe superstiţii: resturile de la masa de Lăsata secului se aruncă doar spre răsărit, altfel păsările se vor răzbuna şi vor ciuguli toată recolta de boabe; oalele se aşază cu gura-n jos pentru ca gospodăria să fie ferită de pagube. În plus, femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes de Lăsata secului pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli. Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE