Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Predoiu: Guvernul a greșit cu refugiațil. Îl fac responsabil pe Ponta de acest eșec diplomatic

Postat la: 09.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

COMUNICAT DE PRESA. Linia de forță a politicii Comisiei Europene în problema refugiaților este SOLIDARITATEA ABSOLUTĂ si ACȚIUNEA CONCERTATĂ. ÎMPREUNĂ este cuvântul cheie al acțiunilor liderilor europeni în perioada următoare.

Mecanismul adoptat de Comisia Europeană a fost deja distribuit liderilor Parlamentului European. După toate informațiile care circulă pe culoarele Comisiei și ale Parlamentului, acest mecanism va fi adoptat de Parlamentul European. Guvernele europene și-au activat intens în aceste zile la Bruxelles grupurile de lobby care și-au etalat și negociat pozițiile.

Ce-a greșit Guvernul Ponta?

1. Nu a anticipat corect rezultatul negocierilor de la Bruxelles. Era treaba Guvernului.

2. A adoptat o retorică agresivă și naționalistă. O tâmpenie diplomatică izvorâtă din lipsa de cultură diplomatică și de experiență europeană a Premierului Ponta. Dacă vrei să îți atingi interesele naționale, trebuie să înveți politică și diplomație europeană formală și informală. Ponta nu învață nici măcar să copieze.

3. Guvernul Ponta a blamat Europa pentru ratarea obiectivului Schengen. O întreagă Europă știe că, deși tehnic îndeplinim condițiile, nu putem intra în Schengen din cauza corupției administrației Ponta. El e cel mai bun exemplu.

4. Guvernul Ponta a conexat inabil problema Schengen de problema refugiaților. Această discuție trebuie făcută în culise, cu tact diplomatic, nu cu barda.

Ce mai poate face și ce trebuie să facă acum Guvernul Ponta?

1. Să activeze rapid toate canalele formale și informale pe care le are pentru a impune în Parlamentul European ajustări ale mecanismului Comisiei în funcție de interesele noastre. Concret, să obținem compensări și asistență pentru extinderea capacității de primire, de exemplu. Sigur, ideal ar fi ca aceste negocieri să fie activate chiar de șeful guvernului; din păcate pentru noi toți, nimeni onorabil nu dorește să mai discute informal în Europa cu premierul Ponta.

2. Să elimine din retorica sa accentele naționaliste. Nu prin retorică naționalistă îți atingi interesele.

3. Să elimine din discursul public conexarea problemei Schengen de problema refugiaților. Această temă trebuie adoptată formal atunci când ea se discută la nivel european și informal pe canale diplomatice colaterale.

4. Să includă urgent și să accentueze în discursul public diplomatic ideea de solidaritate europeană, așa cum a procedat Președintele Iohannis. Din păcate, și în discursul oficial din ședința de Guvern de astăzi, Premierul Ponta a demonstrat că e la nivel de "gâgă" și în materie de diplomație europeană. O să-și trimită miniștrii la JAI cu un mandat nerealist.

Îl fac responsabil pe Premier de acest eșec diplomatic la nivel european, consacrat implicit prin decizia Comisiei Europene de astăzi. Dacă vrem să ne atingem interesele naționale trebuie să învățăm să jucăm în Clubul European. Indiferent de ce-ar putea obține Președintele la Consiliul European care va urma, cele de mai sus SUNT RESPONSABILITATEA GUVERNULUI potrivit legii.

PS. Îi urez ministrului Aurescu la mulți ani, pentru că astăzi e ziua domniei sale. Totodată îi urez mai multă inspirație pe viitor.

Catalin Predoiu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE