Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Premieră: Nu se mai emit autorizații provizorii și sezoniere pentru comerț în stațiunile din sudul Litoralului

Postat la: 01.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), s-a trezit in sfarsit din amorteala in care lancezeste de ani buni, si nu este gluma de 1 aprilei, si, ca atare, a cerut oficial Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) si primariilor de pe Litoral sa aplice legislatia in vigoare care reglementeaza sezonul estival si regimul constructiilor pe a putea oferi servicii turistice de calitate in statiuni.

Deocamdata, ANT nu poate efectua controale pe Litoral deoarece inca vicepremierul si ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, n-a catadicsit sa dispuna efectuarea unor asemenea actiuni inainte de inceperea sezonului estival. Pana in prezent, singurul edil de pe Litoral care a inteles ca legea trebuie aplicata a fost edilul municipiului Mangalia, Cristian Radu, care emis, ieri, dispoztia nr.15657/2016 potrivit careia „incepand cu data de 01.05.2016, agentii economici care desfasoara activitati in turism au obligatia pregatirii deschiderii unitatilor de primire turistica si de alimentatie publica cu respecatarea prevderilor legale in vigoare".

Astfel, „In aplicarea art.1 din Hotararea nr.559 din 14.06.2001 privind unele masuri de comercializare a produselor alimentarea si nealimentare in statiunile tristice, urmare a solicitarii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc catre Autoritatea Nationala pentru Turism<< comercializarea in statiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor si semipreparartelor din carne, lapte, oua, a produselor de panificatie, de patiserie si de cofetarie, precum si a bauturilor alcoolice, nealcoolice, calde si reci, este permisa numai in structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica clasificate si in unitatile specializate>>".

Practic, prin aplicarea acestor prevederi legale, dar si a dispozitiei edilului municipiului Mangalia, se interzice comercializarea acestor produse in locuri improprii, adica chioscuri, tarabe, rulote sau alte amplasamente sezoniere disgratioase, dar si a comertului ambulant. Mai concret, prin aplicarea prevederilor Hotararii nr.559 din 14.06.2001 se interzice emiterea de autorizatii provizorii si sezoniere de comercializare a diferitelor produse, ceea ce va deranja foarte mult pe anumiti primari, consilieri locali, potentati locali dar si pe anumite grupari interlope din zona Litoralului.

Acum, primarii din zona Litorlului au de ales intre a incalca legea prin emiterea de autorizatii provizorii pe spaga si a se alege cu sute de notificari si plangeri penale din partea detinatorilor de structuri de primire turistica pentru nerespectarea legii. Dilema acestor primari este mare, mai ales ca este si an electoral, dar si daca tinem cont in joc este intre 1.000.000 si 2.000.000 de euro, luand in calcul ca anual se emit circa 10.000 de autorizatii provizorii pentru sume intre 1.000 si 2.000 de euro. Totodata, prin dispozitia de ieri primarul Radu Cristian a anuntat ca "incepand cu 15 aprilie 2016, Primaria Municipiului Mangalia va efectua o ampla pregatire de igienizare generala si diverse actiuni de curatenie a spatiilor verzi".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE