Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Premierul Tsipras anunţă sfârşitul recesiunii şi speră includerea Greciei în relaxarea cantitativă

Postat la: 22.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Într-un interviu în exclusivitate pentru Reuters, premierul Alexis Tsipras a descris joi modul în care Grecia ar putea ieşi din criza economică de şapte ani. El a susţinut că anul acesta este posibilă o creştere economică, iar anul viitor revenirea pe pieţele internaţionale de capital.

Tsipras a afirmat că veniturile bugetare şi intrările de turişti au fost semnificative, iar Grecia ar putea încheia anul 2016 cu o creştere economică de 0,2% - 0,4%, în loc de scăderea de 0,3% prognozată de Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene). Întrebat dacă ţara sa ar putea depăşi previziunile de creştere ale Eurostat pentru 2017, de 2,7%, el a arătat că deja au fost depăşite aşteptările anul acesta şi probabil anul viitor se va întâmpla acelaşi lucru.

Cu toate acestea, prim-ministrul arătat că succesul depinde de mesajele trimise pieţelor financiare şi de reluarea investiţiilor străine. El şi-a exprimat speranţa că Grecia ar putea fi inclusă în următoarele şase luni în programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), la care nu a avut acces până acum din cauza ratingului slab.

Includerea în QE „va fi un mesaj puternic că vom fi gata să pregătim procedura pentru emiterea de titluri de stat", pentru a testa apetitul investitorilor de a credita Grecia, a afirmat Tsipras. Capacitatea ţării de a emite obligaţiuni anul viitor şi de a reveni complet pe pieţele internaţionale în 2018 depinde de ştergerea datoriilor, de accelerarea creşterii economice şi de rezultatul unei analize a BCE care să arate că datoria este sustenabilă şi Grecia se poate încadra în resursele disponibile.

Premierul s-a prezentat la interviu, ca de obicei, fără cravată. Reuters i-a reamintit că a promis să poarte cravată când se şterg datoriile Greciei şi l-a întrebat dacă este nemulţumit că Germania nu acceptă acest lucru mai repede, la care Tsipras a zâmbit şi a răspuns: „Problema e foarte serioasă... nu e vorba doar de cravate. Asta va schimba capacitatea unei ţări care a trecut prin multe de a se reface într-adevăr rapid". „Europa trebuie să meargă înainte, indiferent de problemele interne şi procesele electorale din fiecare ţară. Trebuie să privim interesele comune şi nu chestiunile la nivel micro-politic", a adăugat el.

Şeful cabinetului de la Atena a mai spus că se aşteaptă la încheierea până la sfârşitul lui octombrie a celei de-a doua revizuiri a ultimului program de ştergere a datoriilor şi a explicat că prima revizuire a acoperit problemele cele mai dificile. „De acum încolo, fiecare revizuire va fi decisivă, dar mai uşoară decât precedenta", a spus el. „Ne grăbim (...) să ajungem în poziţia de a încheia etapele la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, la Eurogrupul programat, astfel încât să putem încheia a doua revizuire la sfârşitul lui octombrie".

A doua revizuire, efectuată de oficialităţi ale aşa-numitului cvartet - Comisia Europeană, Mecanismul European de Stabilitate, BCE şi Fondul Monetar Internaţional - implică relaxarea legislaţiei muncii, un proces nepopular. FMI nu este parte oficială în procesul de ştergere a datoriilor, dar participarea sa este foarte importantă pentru a asigura investitorii că Grecia respectă programul, notează Reuters. Atena a acuzat FMI că solicită reforme ale pieţei muncii care nu ţin seama de acquis-ul comunitar.

„Nu cred că ne va fi greu să ajungem la un compromis asupra acestor chestiuni", a declarat Tsipras.

El a mai spus că Grecia spera într-un semnal clar din partea creditorilor privind sfârşitul crizei încă de la sfârşitul lunii mai, dar răspunsul acestora a fost că nu se pot pune de acord asupra măsurilor de reducere a datoriilor şi vor să mai aştepte până la sfârşitul anului. „Asta e nedrept pentru Grecia. Sunt convins că parternerii noştri înţeleg şi că până la sfârşitul anului vor veni cu o soluţie pentru a ne primi în QE, ceea ce va deschide apoi calea pentru o ieşire cu succes a Greciei pe pieţe", a conchis Tsipras. AGERPRES

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE