Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Probațiunea, cu jalba la Guvern

Postat la: 19.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aflați în a cincea zi de pichetare a Ministerului Justiției, sindicaliștii Serviciilor de probațiune sunt pur și simplu consternați de faptul că, nici în ceasul al doisprezecelea, executivul nu înțelege să le asculte revendicările. În paralel, timp de-o săptămână, nicio televiziune nu s-a obosit să informeze populația despre demersul legitim al acestor oameni, care au menirea de-a supraveghea persoanele condamnate aflate în libertate, majori și minori, care pot oricând să recidiveze.

Total indiferent față de faptul că zeci de mii de infractori condamnați se află în libertate - chipurile sub supravegherea consilierilor de probațiune -, premierului Dacian Cioloș puțin îi pasă că personalul respectiv se ridică la doar 355 de angajați, la nivelul întregului teritoriu, când ar trebui să fie pe puțin 1.200. Ceea ce se traduce într-un adevărat atentat, prin omisiune, la siguranța națională a românilor. În ceea ce-o privește pe ministresa Raluca Prună, aceasta este complet depășită de situație, activitatea duduii consumându-se în special pe întâlniri și apariții televizate dintre cele mai năstrușnice.

„A cincea zi consecutivă de pichetare"

Indolența Guvernului tehnocrat, care în curând va putea fi supranumit „de tristă amintire", a depășit și cele mai alarmante cote în privința consilierilor de probațiune. După intrarea în vigoare a noilor coduri în materie penală (februarie 2014), aceștia au ajuns să aibă în supraveghere între 100 și 400 de persoane condamnate, când media europeană se ridică la doar 25 de infractori. În aceste condiții, este cât se poate de evident că activitatea consilierilor de probațiune nu este una realistă (cum nu e nici reabilitarea celor care au greșit), iar instituția cu pricina există doar pe hârtie, fiindcă așa ne-a impus Uniunea Europeană.

Ce fac prim-ministrul Cioloș și ministresa Justiției, Raluca Prună, în această situație aberantă? Ei bine, absolut nimic, complăcându-se într-o tăcere și-o lipsă de reacție absolut strigătoare la cer. Că ce le pasă lor de câteva zeci de mii de infractori condamnați - prezentând un pericol infracțional iminent -, care umblă liberi pe străzi, fără o supraveghere eficientă? Exasperați și ajunși la limita puterii de înțelegere, raportat la această ignoranță incalificabilă a guvernului, sindicaliștii din probațiune, aflați în a cincea zi de pichetare a Ministerului Justiției, au emis următorul comunicat, semnat de liderul Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, Crina Mocanu:

„Către Ministerul Justiției și Direcția Națională de Probațiune

Suntem 330 de angajați la nivel național și ne ocupăm de 47.000 de supravegheați. Paza sediilor noastre, conform legii, trebuie asigurată de către Jandarmeria Română. Ce așteptați, să avem victime? Doar așa funcționează sistemul în România? Stopați discriminarea în raport cu celelalte categorii profesionale din justiție! Ne-ați dat atribuții, roluri, responsabilități, riscuri colaterale - plătiți-ne pe măsură! Abandonați criteriul potrivit căruia NU interesăm politic, fiind atât de puțini la număr! Respectați Memorandumul 2012-2014, conform căruia trebuia să fim în acest an 1.200 la număr, și procedați la noile angajăride personal atât de necesare! Așa nu se mai poate! Ne-ați îngropat în dosare. Suntem chemați să supraveghem oameni care au o sumedenie de probleme, nu putem fi epuizați. Scopul instituției probațiunii este altul, nu acela ca supravegheații să se prezinte doar pentru a li se lua o semnătură!

Respect, valorizare, demnitate!

Suntem convinși că pot fi găsite soluții eficiente, cât timp există inteligență, implicare și acțiune. Ne-am săturat ca Direcția Națională de Probațiune să bată pasul pe loc, iar noi să fim sclavii unui sistem deasupra căruia bat doar clopotele iadului".

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE