Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Procesul lui Liviu Dragnea se amana doua luni. Asa s-a stabilit la intalnirea Livia Stanciu cu Hans Klemm?

Postat la: 28.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Chiar la prima ședință a procesului în care Liviu Dragnea a atacat cu apel sentința din "Dosarul Referendumul", completul condus de Livia Stanciu - sefa Curtii Supreme - a decis amânarea cauzei pentru aproape două luni, până pe 23 noiembrie 2015, adica la aproape o luna si jumatate dupa alegerile din PSD.

Curtea judecă apelul din dosarul în care este Dragnea este acuzat, alături de alţi 70 de inculpaţi, de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Liviu Dragnea a spus, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că nu vrea să facă nicio declaraţie privind dosarul în care este judecat. "Nu comentez. Nu am ce să comentez", a spus Dragnea, înainte de începerea şedinţei de judecată.

In acest context este de mentionat ca Livia Stanciu a avut o intalnire cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, la numai cateva zile dupa ce acesta si-a preluat mandatul. Pentru americani e important ca un partid de forta PSD sa fie stabil in România, nu macinat de lupte interne pentru putere. Liviu Dragnea ar putea asigura aceasta stabilitate politica, alaturi de Gabriel Oprea (un apropiat al judecatoarei Stanciu), in actualul context geo-politic, fara oamenii lui Ponta la putere.

Este de urmarit acest proces in continuare. Exista mai multe variante pentru sentinta, functie si de prestatia ulterioara a lui Dragnea, care, mai mult ca sigur, va ajunge seful deplin al PSD:

1. Dragnea achitat. Formula rezolva toate problemele, liderul PSD ramane in functie fara nicio tinichea de coada.

2. Pedeapsa lui Dragnea mentinuta. Aici sunt doua sub-variante. Prima in care lucrurile raman ca pana acum, dar atunci trebuie revenit asupra memorandumului din primavara al PSD, care prevede ca niciun lider care e condamnat nu poate fi la putere in partid. Referendumul poate fi revizuit, Dragnea putand spune ca e condamnat, dar cu suspendare. Al doilea caz, ramane valabila suspendarea, dar, fata de prima instanta, i se limiteaza drepturile cetatenesti pe o durata fixa. Adica nu mai poate face politica, sa aleaga sau sa fie ales. Caz in care Dragnea trebuie sa-si dea demisia.

3. Pedeapsa lui Dragnea scade sau se mareste, tot cu suspendare, idem ca la punctul anterior.

4. Dragnea e condamnat cu executare. Evident, sefia acestuia inceteaza de drept.

Liviu Dragnea declara duminică, la Alexandria, după ce şi-a lansat candidatura la şefia PSD, că are speranţa că, mai devreme sau mai târziu, "adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa". Dragnea a fost întrebat dacă dosarul său este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii la şefia PSD, că există un risc pentru el, liderul partidului spunând că nu vrea "să amestece lucrurile".

"Ce am spus este suficient. Eu în general am speranţe că întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa. Este o speranţă care m-a animat tot timpul în viaţa. (...) Este o speranţă pe care nu vreau să mi-o pierd niciodată", a spus liderul interimar al PSD.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat în 15 mai, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii DNA arată, în apelul din dosarul "Fraudă la referendum", că pedeapsa primită de Liviu Dragnea este prea mică raportat la gravitatea faptelor sale, acesta acționând ca și cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi "extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni" sau "cu forţa". DNA arată, în motivele de apel, că instanţa a greșit individualizarea pedepsei aplicate lui Liviu Dragnea, "cuantumul simbolic de un an închisoare şi modalitatea de executare cu suspendare fiind incompatibile cu gravitatea infracțiunii de folosire a influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea cvorumului la referendum, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000".

Procurorii mai arată că în mod greşit au fost achitaţi alţi 45 de inculpați, dintre care opt au avut calitatea de preşedinţi secţii de votare, iar 37 au fost membri ai unor secţii de votare. Astfel, magistraţii cer judecătorilor condamnarea lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi 45 de inculpaţi la pedepse "în cuantum concordant gravităţii faptelor". Potrivit procurorilor anticorupţie, instanţa de fond a reţinut că probatoriul administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti confirmă infracţiunea reținută în sarcina lui Dragnea.

"Concluzia logică ce se desprinde din întregul material probator, a reţinut Instanţa Supremă de fond, este aceea că inculpatul Liviu Dragnea, în calitatea sa de coordonator al campaniei electorale, a fost cel care a dispus trimiterea mesajelor către coordonatorii judeţeni, acestea reprezentând solicitări de acţiuni efective de natură a îmbunătăţi procentul de prezenţă la vot. De asemenea, şi modul imperativ de formulare a mesajului exclude varianta ca el să fi provenit de la o altă persoană: «Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile».Aşa fiind, Înalta Curte, prin reţinerea vinovăţiei inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu pentru transmiterea mesajelor mai sus arătate, a sancţionat folosirea de mijloace ilicite în acest scop, ce au transformat un demers legal într-unul contrar legii, dar că această faptă are un pericol social redus", au scris procurorii în motivele de apel.

Procurorii menţionează că, prin transmiterea unei adrese în 13 iulie 2012 se solicita oferirea de recompense materiale persoanelor care participă la vot, prin: "organizarea unor tombole cu numeroase premii în fiecare localitate de către organizaţia de partid cu sprijinul unei organizaţii neguvernamentale; sprijinirea organizaţiilor mass-media locale pentru organizarea în paralel a unor tombole similare; oferirea de servicii gratuite (acces gratuit în diferite locaţii sau evenimente condiţionat de dovada participării la vot); organizarea de evenimente cu clovni, baloane, zâne şi «vă cer ca în cel mai scurt timp să comunicaţi măsurile dispuse»".

În concluzie, procurorii DNA susţin că demersurile lui Liviu Dragnea demonstrează că "vocația și pasiunea sa, ca persoană cu poziţie de autoritate şi influenţă, a fost de a impune alegătorilor să voteze...- «mai adu-i p-ăia de pe la ţară!»".

"Libertatea de alegere pe care o au cetăţenii şi dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca un moft al acestora și nu ca un imn al demnității umane și libertății de opțiune. Deși, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preț , fiind dovadă palpabilă a libertății individului, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a acționat şi s-a manifestat ca și cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de specatcole cu clovni, baloane şi zâne sau chiar cu forța, conform voinței şi interesului inculpatului: «Băi, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe»", au mai arătat procurorii.

Anchetatorii susţin că, în aceste condiţii instanţa de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic şi modalitatea de executare a pedepsei aplicate lui Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza şi încălcarea libertăţii de vot şi "modul umilitor în care acesta a tratat electoratul.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE