Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Procesul lui Victor Ponta: Magistraţii verifică legalitatea rechizitoriului procurorilor

Postat la: 21.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Primul termen al procesului în care Victor Ponta este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, fals şi spălare de bani a fost stabilit pentru luni, la ora 12.00. În acelaşi dosar este judecat şi senatorul PSD Dan Şova. Dosarul Turceni-Rovinari, în care va fi judecat alături de senatorul PSD Dan Şova, a ajuns pe masa unei judecătoare recunoscută pentru condamnările pe care le-a dat unor VIP-uri.

Dosarul Rovinari-Turceni se află în procedură de cameră preliminară, judecătorii verificând, mai întâi, legalitatea rechizitoriului prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Victor Ponta şi Dan Şova. Tot luni magistraţii vor verifica legalitatea măsurii preventive a controlului judiciar, impuse în cazul lui Dan Şova. Dosarul va fi judecat la Curtea Supremă, de un complet condus de judecătoarea Alina Ioana Ilie. Iniţial, dosarul a ajuns la judecătoarea Cristina Rotaru, care însă a făcut cerere de abţinere, pe motiv de incompatibilitate.

Magistratul VIP-urilor Alina Ioana Ilie are la activ numeroase "victime" printre VIP-uri, faţă de care nu a arătat nicio indulgenţă. Ea a făcut parte din completul de cinci judecători (alături Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu) care l-a condamnat definitiv, în iunie 2012, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul Calităţii", la doi ani de închisoare cu executare. În februarie 2013, Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul de cinci judecători care l-a condamnat definitiv pe Gigi Becali la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării hoţilor de maşini. O altă "victimă" celebră a judecătoarei este omul de afaceri Corneliu Iacobov, condamnat, în iunie 2012, la 7 ani de închisoare, în dosarul "Rafo-Carom".

Judecătoarea nu şi-a "iertat" nici foştii colegi. Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul de cinci judecători (alături de Ionuţ Matei, Simona Daniela Encean, Florentina Dragomir şi Lucia Tatiana Rog) care l-a condamnat definitiv, la 1 an de închisoare cu supendare, pe fostul membru CSM, judecătorul Adrian Toni Neacşu. Fostului procuror Maximilian Bălăşescu a fost condamnat la 5 ani de închisore pentru luare de mită, în iunie 2013, de un complet din care a făcut parte şi Alina Ioana Ilie. Ultima "victimă" celebră a judecătoarei a fost Relu Fenechiu.

În februarie 2015, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat, de completul din care a făcut parte şi Alina Ioana Ilie, la 5 ani de închisoare, în dosarul "Transformatorul". Procesul lui Victor Ponta. A refuzat dosarul prim-ministrului Înainte ca dosarul Turceni-Rovinari să fie preluat de Alina Ioana Ilie, cazul fusese repartizat judecătoarei Cristina Rotaru. Magistratul a refuzat însă dosarul, invocând motive de incompatibilitate. Soţul acesteia, Răzvan-Horaţiu Radu, procuror de carieră, este subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Deci, soţul judecătoarei este subordonat Guvernului condus de premierul Victor Ponta.

Procurorii DNA au disjuns din dosarul lui Victor Ponta partea referitoare la acuzaţia de conflict de interese, care rămâne în cercetare. Cu privire la această acuzaţie, Victor Ponta nu a fost pus sub acuzare. Acuzaţiile de conflict de interese au fost formulate de DNA, în iunie, când Victor Ponta a fost prima oară la DNA şi a devenit suspect în dosarul Rovinari-Turceni. Atunci, DNA s-a adresat Camerei Deputaţilor, premierul fiind şi deputat, cu solicitarea de emitere a unui aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale pentru această faptă comisă când era premier. Camera Deputaţilor a respins solicitarea, aşa că DNA nu a putut să îl urmărească şi pentru această acuzaţie.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, de procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2007-decembrie 2008, prin cabinetul individual de avocat, Victor Ponta a obţinut de la cabinetul de avocatură "Şova şi Asociaţii" suma de 181.439 de lei, pentru activităţi care, în realitate, nu s-au efectuat.

În 18 iulie 2011, în timpul desfăşurării unui control fiscal, Victor Ponta a răspuns în scris, în cadrul unei note explicative, la trei întrebări adresate de inspectorii ANAF, în cuprinsul căreia a prezentat o stare de fapt inexistentă, în sensul că a acordat "consultanţă în dosare penale aflate pe rolul Parchetelor", mai arată DNA. Ulterior, pe fondul aceluiaşi control fiscal, Victor Ponta s-ar fi înţeles cu Dan Şova ca acesta să întocmească fictiv în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică ce ar fi fost prestată de Ponta în cele 16 luni cât a durat convenţia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE