Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PROSTIE. 90% dintre victimele raidurilor cu drone americane nu erau ţintele vizate

Postat la: 16.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aproape 90 la sută dintre persoanele care au murit în raidurile antiteroriste cu drone efectuate de Statele Unite în Afganistan, Yemen şi Somalia sunt victime colaterale, în principal civili, conform unor documente secrete obţinute de publicaţia The Intercept, citată de Mediafax.

"Casa Albă şi Pentagonul se laudă că programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel că rata deceselor în rândul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care conţin detalii despre raidurile speciale efectuate în nord-estul Afganistanului în cadrul Operaţiunii Haymaker relevă că, în perioada ianuarie 2012 - februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morţi. Dintre aceştia, doar 35 erau ţintele vizate", scrie The Intercept.

Potrivit documentelor militare, într-o perioadă eşantion de cinci luni din acest interval, 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile aeriene americane nu erau ţintele vizate. În Yemen şi în Somalia, unde serviciile secrete americane au capacităţi mai limitate de colectare a informaţiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari, subliniază jurnaliştii de la The Intercept.

"Orice persoană surprinsă în apropierea suspectului vizat este considerată vinovată prin complicitate... Atunci când un raid efectuat cu o dronă omoară mai mult de o persoană, nu există nicio garanţie că acei oameni meritau să moară. Practic, este vorba de o tragere la sorţi cu vieţile oamenilor", admite o sursă militară citată de publicaţia online.

Administraţia George W. Bush a început să practice operaţiunile punctuale de eliminare a teroriştilor după atentatele din 11 septembrie 2001, fiind vizaţi în principal membri ai reţelei teroriste Al-Qaida şi lideri talibani afgani. Numeroşi civili au murit, începând cu anul 2009, în raiduri efectuate cu drone americane în Afganistan, Pakistan, Yemen şi Somalia. Administraţia Barack Obama a continuat această latură a programului antiterorist, folosind în principal drone militare şi ignorând criticile referitoare la numărul mare de civili omorâţi, inclusiv cetăţeni americani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE