Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Radu Carp: "România să se implice în primenirea clasei politice din Republica Moldova!"

Postat la: 19.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În eventualitatea în care Vladimir Plahotniuc va devein preşedintele Republicii Moldova, este foarte posibil ca regimul de dincolo de Prut să devină semi-prezidenţial, afirmă politologul Radu Carp, care susţine că România ar trebui să se implice activ în procesul de primenire a clasei politice din Basarabia, prin "folosirea inteligentă a multor generaţii de tineri din Republica Moldova.

"Dacă Vladimir Plahotniuc va deveni Preşedintele Republicii Moldova, se va încheia şi ultimul element de consens al sistemului politic din această ţară: regimul parlamentar. Noua majoritate parlamentară va deveni o majoritate prezidenţială, iar tentaţia de a schimba natura regimului va fi foarte mare.

Spectrul unui regim prezidenţial

Un regim semi-prezidenţial în Republica Moldova nu ar avea decât adepţi: la argumentul potrivit căruia regimul parlamentar produce şefi de stat incapabili să propună un candidat la funcţia de prim - ministru de succes nu va exista replică. Prestaţia foarte bună a Preşedintelui Timofti în această poziţie nu va înclina balanţa în favoarea menţinerii regimului parlamentar. Într-un asemenea regim politic, controlat de o singură persoană care deţine şi pârghiile economice, este esenţial să existe o contra-pondere puternică: un sistem de justiţie independent.

Statul de drept

Cheia rezolvării situaţiei de la Chişinău este funcţionarea instituţiilor statului de drept. Acordul de Asociere cu UE nu prevede prea multe instrumente în acest sens. Este nevoie de un mecanism de tip MCV: asistenţă financiară în schimbul respectării unor criterii care descriu o justiţie independentă de puterea politică şi funcţională. Deocamdată, la Bruxelles nu se prevede arhitectura unui asemenea mecanism. România l-ar putea propune şi vocea ei ar fi ascultată, din simplul motiv că este considerată a fi un exemplu de succes în materie şi are avantajul proximităţii geografice şi al limbii comune.

Rolul României

Nu este nevoie aşadar de bani care să intre într-o gaură neagră, ci de un mecanism care să asigure transformarea clasei politice de la Chişinău. Felul în care s-au derulat evenimentele din România arată că nu este suficientă demantalarea unei clase politice compromisă prin corupţie, este nevoie şi de încurajarea apariţiei alteia noi care întârzie însă să apară. În acest domeniu România poate juca un rol, prin folosirea inteligentă a multor generaţii de tineri din Republica Moldova care au studiat în şcolile şi universităţile româneşti. Implicarea sau neimplicarea lor este crucială pentru reforma clasei politice. Nici în acest domeniu nu avem însă o viziune integrată, pe termen lung", scrie Radu Carp, pe Facebook.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE