Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Raport PE. Urmeaza un atac chimic al ISIS asupra Europei

Postat la: 09.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentul European a emis un raport in care avertizeaza statele membre ale Uniunii sa se pregateasca pentru posibilitatea unui atac chimic pe continent comis de gruparea militanta Statul Islamic.

Raportul PE dezvaluie ca peste 150 de cazuri de trafic de substante toxice sunt raportate in fiecare an, scrie Newsweek. Raportul intitulat "ISIL/Da'esh si armele teroriste neconventionale" o are ca autoare pe Beatrix Immenkamp si noteaza ca este un "risc special ca teroristii sa foloseasca gas sarin, ricin sau antrax" pe teritoriul european.

"Guvernele europene si institutiile UE trebuie sa fie in alerta si trebuie sa ia in considerare nevoia de a aborda public posibilitatea unui atac terorist ce foloseste materiale chimice, biologice, radiologice sau chiar nucleare", scrie experta.

Raportul arata ca substantele CBRN (chimice, biologice, radioactive sau nucleare) au mai fost transportate nedetectate peste granitele blocului european. Raportul nu detaliaza cazuri recente, insa aminteste ca poloniul folosit la asasinarea spionului KGB Alexandr Litvinenko a fost introdus ilegal in UE.

Raportul arata ca Statul Islamic are acces la "buncarele din fostul program irakian de arme chimice", unde s-ar fi aflat inclusiv gaz mustar, si are acces la programe similare din Libia.

Statul Islamic a folosit deja arme chimice in cateva ocazii in Siria, unde organizatia Medici Fara Frontiere a raportat ca doctorii sai au tratat in august, in nordul tarii, pacienti care prezentau simptome de expunere la agenti chimici.

Oficiali din serviciile irakiene de informatii au declarat pentru Associated Press in noiembrie ca Statul Islamic a intocmit o unitate de cerecetare a armelor chimice, cu scopul crearii unor arme toxice mai periculoase si mai avansate.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE