Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Răspunsurile lui Isărescu privind criza din Grecia. Cum va fi afectată România

Postat la: 02.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a discutat cu presa, pentru prima dată după izbucnirea crizei din Grecia. Acesta a răspuns unei serii de întrebări privind felul în care vor fi afectate băncile elene din România de situația în care a ajuns Grecia

1. Sunt importante băncile româneşti cu capital grecesc pentru sectorul bancar autohton?
Băncile cu capital majoritar grecesc au rol moderat în sectorul bancar românesc.
După criteriul activelor, clasamentul sectorului bancar românesc este format din bănci cu capital majoritar austriac (36 la sută), bănci cu capital majoritar francez (14 la sută), bănci cu capital majoritar grecesc (12 la sută) şi bănci cu capital majoritar românesc (10 la sută), la aprilie 2015.

2. Deciziile luate de autorităţile din Grecia se aplică şi băncilor din România cu capital grecesc?
Nu. Toate cele patru bănci din România cu capital grecesc sunt persoane juridice române. Toate aceste bănci se supun doar legislaţiei din România şi sunt supravegheate direct de către Banca Naţională a României.

3. Pot băncile din România cu capital grecesc să facă faţă unor evoluţii nefavorabile?
Da. Băncile din România cu capital grecesc au o situaţie prudenţială adecvată care le-ar permite gestionarea unor evoluţii nefavorabile. Calitatea fondurilor proprii ale băncilor din România cu capital grecesc este bună. Rata fondurilor proprii de nivel 1 se situa la 12,7 la sută (în martie 2015), în creştere de la 11,5 la sută în decembrie 2014.

4. Sunt băncile din România cu capital grecesc dependente de finanţarea oferită de băncile mamă?
Nu. Liniile de finanţare de la băncile mamă din Grecia reprezintă 27,5 la sută din totalul pasivului băncilor din România cu capital grecesc, iar majoritatea semnificativă a acestor linii de finanţare (81,5 la sută) au scadenţă contractuală mai mare de 1 an. În cazul nereînnoirii liniilor de finanţare care expiră în cursul anului curent, băncile din România cu capital grecesc au resurse suplimentare de a obţine lichiditate, a răspuns Isărescu potrivit zf.ro.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE