Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Referendum Grecia. Secţiile de votare s-au deschis: primul sondaj -44,8% pentru "Da", 43,4% vor "Nu"

Postat la: 05.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Referendumul din Grecia, așa-numitul "Greferendum" - cu trimitere la posibilitatea unui Grexit în urma unor eșecuri prelungite în negocierile cu partenerii internaționali - este crucial nu doar pentru viitorul Greciei, ci și al Europei.

UPDATE 11.30: Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminică, după ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internaționali ai Greciei, că "nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini", transmit EFE, AFP și DPA.

"Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni", a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Tsipras a insistat că "astăzi poporul grec trimite un mesaj cum că și-a luat destinul în propriile mâini, că democrația învinge teama, hotărârea învinge propaganda fricii". Într-o circumscripție electorală plină până la refuz de camere de luat vederi și în aplauzele concetățenilor, Tsipras - îmbrăcat cu o cămașă albă și pantaloni gri - a lansat un mesaj și Uniunii Europene, afirmând că votul de duminică reprezintă "un mesaj al hotărârii nu doar de a rămâne în Europa, ci și de a trăi cu demnitate în Europa".

UPDATE 10.50: Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a cerut concetățenilor săi să rămână uniți pe "drumul dificil" care îi așteaptă, indiferent de cum vor vota în această duminică la referendumul pe tema propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE.

"Astăzi este ziua poporului care este chemat să decidă, având în minte interesul public și interesul național. Repet ce am mai spus și cu alte ocazii. Drumul dificil de după această zi trebuie să-l facem împreună", a spus Pavlopoulos, după ce a votat în circumscripția sa electorală, aflată într-un cartier din nordul Atenei.

Referendumul din Grecia, așa-numitul "Greferendum" - cu trimitere la posibilitatea unui Grexit în urma unor eșecuri prelungite în negocierile cu partenerii internaționali - este crucial nu doar pentru viitorul Greciei, ci și al Europei.

Cu toate acestea, referendumul se bazează pe o întrebare neclară și face referire la o ofertă a creditorilor care a expirat deja. Multe alte probleme sunt legate de votul de duminică, însă toată Europa stă cu ochii pe ce vor decide grecii duminca.

Cu 24 de ore înaintea deschiderii urmelor, adepții unui răspuns DA la referendumul de duminică din Grecia îi devansează ușor ca procent pe cei care intenționează să voteze varianta NU, recomandată de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat citat de Reuters.

UPDATE, ora 10.42: Câțiva foști prim-miniștri eleni, toți partizani ai unui "da" la referendumul din Grecia, au votat duminică la primele ore ale dimineții în favoarea propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE, citat de Agerpres.

Unul dintre primii care au votat la Atena a fost fostul șef de guvern social-democrat Georgios Papandreou, care a votat la scurt timp după deschiderea circumscripțiilor electorale, la ora locală 07:00 (04:00 GMT). Papandreou a subliniat necesitatea ca Grecia să rămână în "inima" Europei și a susținut că țara sa are nevoie de schimbări profunde, care presupun un sprijin din partea partenerilor săi. Doar când se vor fi încheiat aceste schimbări, Grecia "va putea spune 'nu' planurilor de salvare și va putea fi independentă", a spus Papandreou la ieșirea de la vot.

Printre primii la vot a fost și ex-premierul conservator Kostas Karamanlis, care nu a făcut declarații la ieșirea de la urne.

Un alt fost prim-ministru care a venit devreme la vot a fost conservatorul Antonis Samaras, care a votat în circumscripția sa din localitatea Pilos, în sudul Peloponesului. "Astăzi, grecii decid soarta țării noastre. Dacă votăm 'da' în Grecia votăm 'da' pentru Europa", a spus liderul partidului Noua Democrație, după ce și-a depus votul.

UPDATE, ora 10. Primele rezultate la referendumul din Grecia se vor cunoaște între orele locale 20:00 și 21:00 (17:000 și 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne grec, citat de Agerpres.

În total, sunt așteptați să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?"

UPDATE, ora 8. Secţiile de votare s-au deschis la ora şapte, în Grecia. Zeci de persoane aşteptau, la cozi, să voteze la referendumul care va decide soarta Greciei. Primul sondaj indică faptul că 44,8% dintre greci vor vota"DA", iar 43,4% vor spune "NU".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE