Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rezerva Federală SUA, pregătită să mărească dobânzile. Care va fi impactul asupra economiei?

Postat la: 22.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Unul dintre evenimentele economice majore ale anului 2015 va fi cel mai probabil majorarea dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală americană, către sfârşitul acestui an, potrivit economiştilor PwC.

Presupunând că acest lucru se va întâmpla, importanţa acestei decizii constă nu numai în impactul pentru economia SUA şi cea globală, însă va reprezenta totodată un act simbolic, de vreme ce dobânda de politică monetară nu a mai fost majorată de mai bine de un deceniu. Analiza PwC pleacă de la premisa că rata dobânzii FED va atinge pragul de 3,75% până la sfârşitul anului 2020. Dar care va fi impactul asupra consumatorilor, companiilor şi asupra pieţelor emergente?

Pentru consumatori: În anii ce au urmat crizei financiare, consumatorii americani şi-au diminuat gradul de îndatorare (fig.5), analiza PwC sugerând că aceştia vor fi în general la adăpost de creşterile de dobânzi decise de FED. Marea majoritate a proprietarilor s-au protejat împotriva creşterii ratelor dobânzilor prin intermediul unor contracte de credit cu rată fixă. Plecând de la premisa că salariul real va continua să crească, venitul total disponibil al fiecărei gospodării va rămâne în mare parte neafectat de politica monetară mai strictă.

Pentru companii: Există dovezi care sugerează că structura capitalului companiilor a fost modificată de criză. De exemplu, figura 5 arată că îndatorarea companiilor a scăzut de la 73% din PIB la sfârşitul anului 2008, la 69% în prezent. Acest lucru arată că activitatea companiilor este mai puţin sensibilă în prezent la deciziile FED. Este de aşteptat ca aprecierea dolarului să aibă un impact mai puternic asupra companiilor, ceea ce va face bunurile şi serviciile americane mai scumpe pe pieţele internaţionale.

Pentru pieţele emergente: Perspectiva creşterii dobânzii de referinţă în SUA a avut deja un impact asupra valorii dolarului, care s-a apreciat cu aproximativ 19% în termeni reali din iulie 2014 şi până în prezent. Acesta este un semn îngrijorător pentru unele economii emergente care au profitat de un dolar american ieftin în scopul finanţării de proiecte investiţii masive sau pentru consum. Turcia este în mod special vulnerabilă la aprecierea dolarului, în timp ce alte pieţe emergente cum ar fi Brazilia sau Indonezia, sunt de asemenea expuse riscului valutar.

„Considerăm că decizia FED de creştere a ratei dobânzii de politică monetară va avea un impact mai mare pe plan global decât în Statele Unite, şi în principal pe pieţele emergente", a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE