Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scandal în Turcia: Moș Crăciun se convertește din proprie inițiativă la islam

Postat la: 31.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Moș Crăciun este eroul unui spectacol stradal prezentat miercuri in Turcia, in care este supus unui "proces" terminat cu o achitare, iar el, in semn de recunostinta, se converteste la islam. Inedita reprezentatie artistica a fost organizata in orasul Bolu, situat la aproximativ 200 de kilometri est de Istanbul, de partidul ultranationalist BBP (Partidul Marii Uniuni, fara reprezentare parlamentara), relateaza EFE.

In scurta sceneta, iubitul batran cu barba alba si costum rosu este retinut de garzi otomane si dus in fata unui judecator musulman, unde marturiseste ca indatoririle lui constau in repartizarea de cadouri, sarbatorirea sfarsitului de an si consumul de whisky. Cadiul il acuza ca isi indeplineste obligatiile departe de "tara lui", dar unii trecatori il apara si sustin ca sunt satisfacuti de ceea ce face Mos Craciun. In aceasta situatie, judecatorul decide sa-l elibereze si invita publicul sa marcheze sarbatoarea impreuna.

Hotararea il surprinde total pe Mos Craciun, intrucat, dupa cum recunoaste chiar el, ii considera pe turci "niste barbari". Plin de admiratie pentru inclinatia lor catre dreptate, el se converteste la islam. Spectacolul pare a fi o incercare de a concilia popularitatea de care se bucura Mosul in Turcia si criticile contra lui formulate de unele medii religioase, care il catalogheaza drept "anti-islamic".

In anii anteriori, unii imami turci au provocat reactii vii in presa din aceasta tara dupa ce au afirmat ca serbarea Craciunului si cadourile aduse de Mos sunt copiate dupa obiceiurile europene si sunt "interzise de islam". In contextul popularitatii vadite de care se bucura Mos Craciun in Turcia, nu au lipsit insa nici vocile care au sustinut ca acesta ar fi in realitate de origine turca, fiind inspirat de episcopul Sfantul Nicolae, nascut in secolul al IV-lea in Mira, orasul turc Demre din prezent, unde se afla si mormantul lui.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE