Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scandalul FILAT. Premierul Moldovei cere demisia șefului Anticorupție

Postat la: 16.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul Valeriu Streleț a cerut demisia directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, la o zi după ce fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost reținut pentru corupere pasivă și trafic de influență.

"După cum v-am anunţat anterior, vor mai continua o serie de acţiuni în contextul unei guvernări eficiente în Moldova. Anunţ că astăzi am expediat preşedintelui Republicii Moldova un demers, formulat în temeiul articolului 8, aliniat 8, din legea privind Centrul Naţional Anticorupţie. Acesta constă în iniţierea procedurii de demisie a şefului Centrul Naţional Anticorpţie, Chetraru Viorel. Este prerogativa primului ministru să vină cu aceste iniţiative către preşedintele Republicii Moldova şi este deja la discreţia lui dacă emite sau nu decretul de demisie a funcţionalui menţionat", a spus prim-ministrul.

Valeriu Streleț a precizat că a cerut demisie șefului anticorupție din cauză că sunt indicii care arată că CNA a aplicat procesul de combatere a corupției în mod selectiv. "Ca să evităm eventuale speculaţii privind răfuieli sau vendete în această perioadă, aş vrea să menţionez că în argumentarea acestui demers, în capul listei de motive, este invocat faptul că, indiferent de statistica triumfalistă a Centrului şi eventuale aluzii că ar exista anumite cerinţe politice, cu toate că pot să declar că niciodată nu i-am dat vreo indicaţie domnului Chetraru, indiferent de aceste circumstanţe este vorba de indicele percepţiei corupţiei. Atât la interior, cât şi ceea ce arată studiile efectuate de experţi. Avem suficiente motive, suficiente probe că CNA a adoptat o strategie de abordare selectivă în procesul de combatere a corupţiei", a adăugat Streleţ.

De asemenea, premierul moldovean a explicat că un exemplu îl constituie faptul că principalul învinuit în dosarul furtului de la BEM este încă liber. "Un element important este abordarea selectivă a investigării dosarelor BEM, în cadrul cărora principalul învinuit continuă se se plimbe la libertate, el chiar a recunoscut despre corupere activă. Respectiv, am solicitat domnului Timofti să iniţieze procedura de demisie a lui Viorel Chetatru. Sper ca iniţiativa să fie apreciată şi să i se dea curs", a spus Streleţ.

Fostul premier moldovean și liderul PLDM, Vlad Filat, a fost reținut, joi, pentru 72 de ore, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară, pentru corupere pasivă și trafic de influență. Procurorul-general al Moldovei a cerut ridicarea imunității liderului PLDM, Vlad Filat, după ce au apărut dovezi că a fost implicat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013). În replică, fostul premier moldovean a declarat că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. De asemenea, el le-a cerut colegilor săi să îi ridice imunitatea și a precizat că speră că va avea parte de un proces cinstit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE