Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Secretarul general al Camerei Deputatilor, Cristian Panciu, se opune, de trei ani, securizării la incendiu a Palatului Parlamentului

Postat la: 02.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Imediat dupa tragedia de la Clubul Colectiv, s-a aflat ca si Casa Poporului nu detine autorizatie de securitate la incendiu, adica nu are documentul administrativ prin care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ar trebui să certifice îndeplinirea cerinţei esenţiale de "securitate la incendiu".

Practic, Palatul Parlamentului, cea mai mare şi mai cunoscută clădire din România, funcţionează fara autorizatie de securitate la incendiu de ani de zile. Insa, ceea ce se stie mai putin este faptul ca actualul secretar general al Camerei Deputatilor, controversatul venerabil Cristian Panciu, a refuzat, in ultimii trei ani, sa aloce bani pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu si totodata fondurile pentru dotarile aferente. De fiecare data cand se intocmea bugetul Camerei Deputatilor pentru anul urmator, Directia de Investitii propunea alocare de fonduri pentru dotarea cu echipamente de securitate in caz de incendiu, dar, de fiecare data, sub diverse pretexte, Cristian Panciu a taiat aceste investitii.

Unul dintre pretextele invocate de Panciu a fost acela ca nu s-au terminat lucrarile la Casa Poporului, dar exista proces verbal de receptie a cladirii, asa ca justificarea venerabilului secretar general al Camerei Deputatilor nu sta in picioare. De ce a taiat Cristian Panciu fondurile pentru securitate la incendiu? Asa a vrut muschii lui! Dar poate membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si presedintele Valeriu Zgonea vor afla raspunsul la aceasta problema extrem de grava, mai ales ca pe masa acestora a ajuns un raport destul de bine documentat despre aceasta problema. Trebuie precizat ca secretarul general al Camerei Deputaților, adica Cristian Panciu, răspunde potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al serviciilor Camerei Deputaților, de activitățile serviciilor Camerei, asigurând conducerea acestora sub autoritatea și controlul Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

PRECIZARE

În legătură cu articolul apărut miercuri, 2 decembrie, în publicația online ZiuaNews, cu titlul Secretarul General al Camerei Deputaților, Cristian Panciu, se opune, de trei ani, securizării la incendiu a Palatului Parlamentului, dorim să vă comunicăm următoarele:

În prezent, imobilul Palatul Parlamentului găzduiește un număr de peste 14 instituții ale statului român ce își desfășoară activitatea în calitate de administratori sau beneficiari de folosință. Dintre acestea enumerăm: Camera Deputaților, Senatul României, Primăria Municipiului București, Cancelaria Primului Ministru etc.
Precizăm că la data începerii proiectului Palatul Parlamentului, în anul 1982, legislaţia de la acea vreme nu impunea obţinerea avizului de securitate la incendiu.
În prezent, Guvernul României nu a promulgat vreun act normativ de includere a obiectivului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, și, implicit, de finalizare a procesului inițiat prin Legea 267/1998. Exclusiv prin grija Camerei Deputaților au fost adoptate o serie de măsuri conforme cu legislația aplicabilă (sistem de detecție și avertizare incendiu, sisteme de stingere incendiu cu gaze inerte, alimentare cu energie electrică a pompelor de incendiu din surse independente - grupuri electrogene, etc) .

Mai mult, în clădirea Palatului Parlamentului există un detașament de pompieri, special înființat, intervenția pentru stingerea unui posibil incendiu fiind dublată de formațiunile de intervenție organizate la nivelul structurilor Camerei Deputaților, care ar fi predispuse la un risc mai mare de incendiu.

Îndrumarea și controlul activității de apărare împotriva incendiilor se efectuează în mod sistematic, atât prin structurile proprii ale serviciilor instituției, sub coordonarea Secretarului general adjunct, George Dumitrică, cât și prin structura special creată a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF), înființată la Palatul Parlamentului. Încă din faza de proiect a clădirii au fost prevăzute măsuri și soluții tehnice pentru securitatea la incendiu, fiind aplicate criteriile și nivelurile de performanță privind siguranța la foc din normativele și standardele specifice în vigoare la data respectivă.

În plus, precizăm :
a) Informația cu privire la Direcția Investiții este eronată. Astfel, această structură nu a propus alocarea de fonduri pentru dotarea cu echipamente de securitate în caz de incendiu, întrucât nu avea atribuții în acest sens.
b) Pe baza concluziilor Consiliului Interdepartamental la Nivel de Demnitari, propunerea legislativă de completare a Legii 267/2008 a ajuns în data de 27 noiembrie 2015 la Camera Deputaților - aceasta având calitate de Cameră decizională. După adoptarea acestei propuneri legislative, se vor putea iniția toate măsurile necesare având drept scop asigurarea nivelurilor de siguranță și securitate necesare pentru atingerea criteriilor de performanță precizată în reglementările tehnice aplicabile, inclusiv - dar fără a se limita - măsuri pe linia cerințelor de securitate la incendiu, audit energetic, rezistență și stabilitate în timp, măsuri ce este necesar a fi adoptate unitar pe întreg imobilul.

Departamentul de Comunicare

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE