Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Senatul a aprobat Legea „Big Brother" intr-o varianta mai periculoasa

Postat la: 08.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Actul normativ prevede că datele de trafic ale abonaţilor de telefonie şi internet vor fi şterse după trei ani de la data ultimei comunicări către aceştia, intr-o formula initiala, proiectul prevedea sase luni. Datele de trafic, de identificare a echipamentelor şi datele de localizare pot fi păstrate, la cererea justificată a organelor penale sau a instanţelor, dar nu mai mult de cinci ani.

Proiectul de lege adoptat luni va fi transmis Camerei Deputaţilor pentru a intra în procedura de dezbatere. O nouă propunere legislativă privind păstrarea datelor de trafic ale abonaţilor de telefonie şi internet, iniţiată de Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Daniel Constantin, Alina Gorghiu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian şi Victor Ponta, a fost adoptată luni de Senat, urmând să se aplice dacă şi Camera Deputaţilor o va găsi oportună.

Propunerea legislativă a fost aprobată în şedinţa de luni a Senatului, deşi, nu mai departe de anul trecut, Curtea Constituţională considerase că alte forme asemănătoare ale legii „Big Brother" - respectiv cea care prevedea că operatorii de telefonie şi internet sunt obligaţi să păstreze timp de şase luni anumite date despre apelurile telefonice, SMS-urile şi e-mail-urile abonaţilor, precum şi cele privind cartelele telefonice şi securitatea cibernetică - sunt neconstituţionale.

Acest nou act normativ - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările şi completările ulterioare - stipulează, în principal, faptul că datele de trafic ale abonaţilor, pe care le păstrează în prezent operatorii de telefonie şi internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani, dar şi faptul că aceste date vor fi accesate doar în baza unei autorizări judecătoreşti.

 

În evaluarea primară a propunerii legislative, Senatul arată că propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările şi completările ulterioare, „corespunde principiilor şi normelor constituţionale". „Totodată, propunerea legislativă se integrează în sistemul legislativ existent. În ceea ce priveşte conformitatea propunerii legislative cu documentele de politici publice în vigoare, precizăm că nu au fost identificate strategii, programe sau alte tipuri de asemenea documente. De asemenea, precizăm că pe agenda de lucru a Senatului nu se mai află iniţiative legislative cu un obiect de reglementare similar", se arată în „Evaluarea primară".

În principal, documentul propune o durată maximă pentru păstrarea datelor de trafic ale abonaţilor şi utilizatorilor de servicii de telefonie şi internet - date care sunt prelucrate şi stocate în prezent de operatori pentru a putea emite facturi şi pentru a asigura serviciile respective. În plus, sunt introduse unele prevederi conform cărora accesul la datele de trafic va fi făcut doar în baza unei autorizări judecătoreşti.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE