Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SFINȚII PETRU ȘI PAVEL 2015 . Tradiții și obiceiuri de Sâmpetru

Postat la: 29.06.2015 | Scris de: Ziua News

0

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc an de an pe data de 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, doi apostoli care sunt pomeniți împreună deoarece au murit împreună, în timpul prigoanei creștine a împăratului roman Nero. Fiind o sărbătoare de vară, obiceiurile populare sunt legate în general de cultul agrar. 

Sărbătoarea, cunoscută și ca Sânpetru de vară, este vestită de singurul post variabil, începând după Duminica Tuturor Sfinților.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este marcată de mai multe tradiții și obiceiuri populare.

Potrivit tradiției, pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă, pentru că în această vreme trec ielele și strâmbă trupul femeii care muncește. Tot în aceste zile, la țară, există obiceiul ca mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin, ori să le pună aceste plante pe tălpi, pentru a nu le fi zăpăcite mințile de către iele.

Se mai spune că nu e îngăduit nici unei femei să mănânce mere până în această zi, fiindcă altfel îi supără pe morți. După această sărbătoare femeile tinere pot mânca mere, cele vârstnice fiind nevoite să mai aștepte până la Sfântul Ilie.

În această zi se pot duce la biserică mere, zarzăre, colivă, miere in fagur.

Tot în ziua Sfinților Petru și Pavel, zisă „Moșii de Sân-Petru de Vară", se fac pomeni pentru cei morți și se împart colaci, lumânări, mere dulci sau acre.

Potrivit tradiției populare, oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Respectând acest ritual, se spune că pistruii nu se mai înmulţesc.

Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE