Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sfintii Petru si Pavel - traditii, obiceiuri si ce nu trebuie sa faci

Postat la: 29.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Crestin ortodocsii sarbatoresc miercuri Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Cei doi sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, 29 iunie, in anul 67

Se spune ca in noaptea dinaintea acestei zile, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteiele care apar se transforma in licurici si ii calauzesc pe cei rataciti in padure sau pe munte. La miezul noptii, oamenii pistruiati trebuie sa se spele cu apa pe fata pentru ca aceste pete sa nu se inmulteasca. Potrivit traditiei, pana in aceasta zi nu se culeg merii si daca acest obicei este respectat, ogoarele vor fi ocrotite de grindina.

Pentru sporul gospodariilor si pentru sanatate, oamenii sfintesc, dimineata, la biserica pachete cu mancare, care includ colaci si mere dulci si acrisoare, care se impart saracilor. Ziua este cunoscuta si drept "Mosii de San-Petru de Vara", cand se imparte si pentru morti. Femeile dau de pomana oale cu apa, ca sa aiba mortii ce sa bea. De asemenea, in aceasta zi nu este voie ca oamenii sa toarca, pentru ca altfel colacii impartiti nu ajung la morti. Vasele impartite de mosii de vara trebuie sa fie impodobite cu flori si cirese.

Se spune ca daca in ziua sfintilor Petru si Pavel tuna si fulgera, nucile si alunele vor fi viermanoase in acest an. De asemenea, ziua mai este cunoscuta si ca "Sarbatoarea lupilor", iar Sanpetru imparte mancare animalelor salbatice. Potrivit traditiei, in aceasta zi nu se incearca atragerea lupilor in capcane sau sperierea lor cu arme de foc, pentru ca acestia sa fie imblanziti, ca sa nu mai fure animalele.

Pentru a avea parte de bine tot anul, trebuie sa te trezesti de dimineata sa vezi constelatia Closca cu pui. Daca faci asta, ti se vor implini toate dorintele. Femeile nu au voie sa manance mere, pentru ca altfel ii supara pe morti. Se mai spune in popor ca de pe 29 de iunie, privighetorile si cucii nu mai canta. Despre cuci se mai spune ca se transforma in soimi din aceasta zi si revin la forma initiala de Buna Vestire, pe 25 martie.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE